BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade FBiH izvršio uplatu sredstava

BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izvršio uplatu sredstava na račun Energoinvesta i to za obaveze za gas u martu, te za obaveze po osnovu PDV-a čime je u potpunosti ispoštovan zaključak Vlade FBiH.

Kako naglašavaju, BH-Gas nije imao pravni osnov za direktno plaćanje obaveza prema Energoinvestu i to su i naglašavali tvrdeći da nikakvog odbijanja plaćanja nije bilo niti namjere da se građani i privreda dovedu u ovu situaciju.

– Sva dešavanja su prouzrokovana nedostavljanjem ruske fakture Energoinvesta. Uporište za plaćanje obaveze prema Energoinvestu je Zaključak Vlade FBiH kojim se nalaže uplata sredstava za gas i PDV-e prema Energoinvestu i BH-Gas je na bazi tog dokumenta izvršio zahtjev Vlade FBiH – dodaje se u saopćenje.

Napominju da je zaključak Vlade jasan te da su sve obaveze za mart mjesec po osnovu transporta kroz Mađarsku i Srbiju plaćene avansno u februaru mjesecu 2021. godine, a uvoznička provizija koja nije dio zaključka Vlade FBiH bit će odmah plaćena nakon što Energoinvest dostavi zbirnu fakturu.

– Istovremeno, Energoinvest nije ništa poduzeo po osnovu ugovora sa “starog” pravca snabdijevanja, Beregovo-Zvornik, i te profakture i dalje ispostavljaju i FGSZ i Transportgas Srbija. Ovi ugovori su i dalje važeći – dodaju.

Podsjećaju i na obavezu Energoinvesta da te ugovore raskine uz saglasnost svih ugovornih strana, ali ne proizvodeći posljedice aktiviranja raskidne klauzule od 23 mil. USD.

– Na kraju, ako BH-Gas nije platio sve obaveze po Zaključku kako se onda od jutros u 6 sati odvija redovno snabdijevanje Federacije BiH prirodnim gasom – saopćeno je iz BH-Gasa.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU