Bušić opovrgnula da se iz Srbije u Hrvatsku prelazi bez covid potvrde

Saborska zastupnica Zdravka Bušić u utorak je odlučno opovrgnula da državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ijedne od triju potvrda koje se odnose na status osobe vezano covid-19 i odbacila optužbe da vlada diskriminira Hrvate koji žive na području BiH prilikom ulaska u Hrvatsku u vrijeme pandemije.

Veliku reakciju javnosti izazvala je prošlotjedna objava Veleposlanstva Srbije u Zagrebu da državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja i pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom. Nakon toga je Mostov zastupnik Miro Bulj ustvrdio da hrvatska Vlada diskriminira Hrvate koji žive na području BiH prilikom ulaska u Hrvatsku u vrijeme pandemije.

“To jednostavno nije točno (…) to ne odgovara istini. Mi se držimo reda i zakona i nije točno da ljudi iz Srbije samo tako prelaze granicu”, rekla je Bušić, saborska zastupnica HDZ-a za XI. izbornu jedinicu.

Prema njezinim riječima, radi se o krivim interpretacijama, čak “namjerno krivim interpretacijama”, koje se najviše odnose na aneks 1 Europske unije u kojem EU donosi odluke o zelenim zonama.

Točno je, rekla je Bušić, da je Srbija ušla u tu zelenu zonu četiri dana ranije nego BiH, ali onda je na stranicama veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj objavljeno da je režim isti kao prije covida.

Smatra da se požurilo s tom objavom koja se potom krivo interpretirala.

Podsjetila je da EU donosi odluke na razini zemalja i teritorija, a ne na razini državljanstva ili nacionalnosti.

“Nikada niti jedan građanin Srbije nije prešao hrvatsku granicu a da nije imao jednu od tri potvrde, bilo potvrdu o cijepljenju, preboljenom covidu ili PCR test, kao što je slučaj i s BiH”, rekla je Bušić.

Istaknula je da BiH uživa isti tretman na granici kao i Srbija te da Hrvatska čini sve da olakša i pogranični prijelaz iz BiH.

Također je napomenula da Hrvati iz BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo, koji imaju OIB, mogu doći u Hrvatsku i cijepiti se.

Danas se, rekla je, očekuje odluka o dodatnom financiranju cjepiva, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU