Crveni križ Federacije BiH obilježio Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Travniku

Više od 70 volontera i profesionalaca unutar strukture Crvenog križa Federacije BiH okupilo se danas u Travniku kako bi obilježili Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Manifestacija je počela edukacijom o osnovnim koracima za oživljavanje, a po završetku uvodnog dijela prolaznici su imali priliku educirati se o tehnikama iz prve pomoći koje spašavaju živote kao i zdravim stilovima života.

Istovremeno je na šetalištu postavljeno nekoliko štandova na kojim su promovirane programske aktivnosti Crvenog križa, a građani Travnika imali su priliku izmjeriti pritisak, ali i nivo šećera u krvi.

Također, u cilju masovne edukacije građana o samom nastanku Pokreta predstavljena je i izložba u stripu “Priča o jednoj ideji”. 

Ovaj značajan datum ove godine obilježili su pod sloganom “Budi čovjek” jer vjeruju da su humanost i ljubaznost najjači alati u borbi sa svim poteškoćama s kojim se građani suočavaju. 

Svake godine 8. maja širom svijeta organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Ovaj datum obilježava se na dan rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir. Ujedno, ovim datumom počinje Sedmica/Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU