17.7 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Čudne sposobnosti predviđanja poznatog pisca: Da li je Mark Twain vidio budućnost?

  Život američkog novinara i pisca Samuela Langhornea Clemensa, poznatijeg po pseudonimu Mark Twain, pod kojim je stvorio čuveni roman za adolescente “Avanture Toma Sawyera” a potom i “Doživljaji Huckleberry Finna”, prepun je čudnih podudarnosti i neobjašnjivih slučajnosti.

  Mnogi i danas vjeruju da je imao i sposobnost predviđanja i razne druge neobične mogućnosti. Uz sve to, što je ostalo neobjašnjivo do danas, život mu je bio sudbinski vezan za nebesko tijelo – Halleyevu kometu. Godine 1835. kada je on prvi put u životu ugledao svjetlost dana, nad njegovom i glavama stanovnika Zemlje prolijetala je čuvena Halleyeva kometa. Ostalo je zabilježeno da je godinu dana pred smrt aprila 1910. rekao (i prorekao):

  – Na svijet sam došao zajedno sa kometom Halleya i otići ću zajedno sa njom!

  Kada je preminuo, Halleyeva kometa je opet prolijetala pored Zemlje!

  Semuel Clemens se rodio u Floridi, država Missouri, kao nedonošče – 2 mjeseca prije predviđenog roka. Prve četiri godine je toliko bolovao da je veći dio vremena proveo u postelji. U najranijem djetinjstvu porodica je kod njega primijetila znake mjesečarenja. Jednom prilikom mali Sem se noću pojavio u sobi svoje sestre Margaret, koja je već nekoliko dana ležala u krevetu, ophrvana visokom temperatrurom i prehladom, i svukao je sa nje pokrivač. Ujutru, ali ni kasnije, ničega se nije sjećao. Sve je uradio u snu. Nekoliko dana kasnije Margaret je umrla, a njihova majka Jane Leghorne je svima objavila da je njen sin, mali Sem, medijum. To je učinila iz jednostavnog razloga: naime, u Kenuckyju, gde je Jane rođena i odrasla, postojalo je narodno vjerovanje da je svako ko sa nekog ko će uskoro umrijeti svuče pokrivač – medijum i ima sposobnosti predviđanja budućnosti!

  Tako su, mnogo prije nego o onim literarnim, započele priče o nevjerovatnim sposobnostima malog Sema. Otprilike kada je imao 14 godina, ispred Sema je na ulici, niotkuda, pred noge pao istrgnuti list iz knjige. Na parčencetu papira bio je odlomak teksta o životu čuvene francuske heorine Jovanke Orleanke. Malog Leghornea je taj malecni odlomak legende veoma zainteresovao. I na tome se završilo. Međutim, poslije mnogo godina Mark Twain je, putujući Evropom, igrom slučaja dospio i u rodno selo Jovanke Orleanke, Domrémy-la-Pucelle. Potom je napisao knjigu “Lične uspomene o Jovanki Orleanki” i tu knjigu je do kraja života, bez obzira na sve ostale koje su mu donijele slavu i priznanja, smatrao svojim najboljim djelom …

  Uzlet u novinarstvo

  Samuel Clemens je, kada je poodrastao, mnogo prije svojih avantura kroz pisanu riječ, započeo karijeru kao kormilar na brodu “Pennsylvania” na Mississippiju. A i njegov pseudonim Mark Twain, u prijevodu doslovce znači “Oznaka – dva hvata (gotovo 4,5 metra)” – dubina koja je dovoljna da brod prođe, a da se ne nasuče! Dok je služio na tom brodu Twain je jedne noći usnio san: u metalnoj raki ležalo je tijelo njegovog mlađeg brata (koji je u to vrijeme služio zajedno sa njim na brodu) sa buketom nekakvih bijelih cvijetova na grudima. Sljedećeg jutra san je ispričao sestri i – zaboravio na njega. Ubrzo, posvađao se sa kapetanom broda i prešao na drugi brod. Samo poslije nekoliko dana “Pennsylvania” je potonula. Njegov mlađi brat, koji je ostao na brodu, preživio je i dospio u bolnicu u Memphisu. Twain ga je pazio i čuvao danonoćno, čitavih sedam dana. Sedme noći premoreni Twain je zaspao. Ujutru kada se probudio, vidio je da tijelo njegovog brata, koji je preminuo tokom noći, već leži u metalnom sanduku. Nepoznata žena je na njegove oči položila na grudi njegovog brata buket bijelih cvijetova …

  Život Marka Twaina nastavio se nizom čudnih i neobjašnjivih događaja.

  Ime u novinarstvu je stekao, kažu poznavaoci, opet sticajem čudnih okolnosti. A početak njegove novinarske karijere obilježile su – rane od jahanja.

  Naime, putovao je u jednom trenutku mnogo po Sandwichkim ostrvima, uglavnom na konju. Na zadnjim dijelovima tijela su mu se pojavile rane od predugog jahanja, pa je otišao u Honolulu i odsjeo u hotelu gdje je ležao i liječio se. Dok je on tako vidao rane, u hotel su doveli preživjele sa potopljenog broda “Hornet”. Twain je organizovao konferenciju za novinare sa njima i prvi u svijet odaslao informaciju o događaju i razgovore sa preživjelima. Njegov tekst, potpisan punim imenom i prezimenom, dospio je na sve prve strane tadašnjih najvažnijih dnevnih listova u svijetu. To ga je vinulo u visine žurnalistike i proslavilo.

  Kroz san do bestselera

  Čudne podudarnosti – sretne, na prvi pogled možda nesretne, pomogle su piscu u ličnom životu. Došavši u posjetu svom prijatelju Charlie Langdonu, Leghorne je počeo da se udvara njegovoj sestri Oliviji. Djevojka, međutim, nije reagovala. Kada je Samuel odlazio sa imanja Langdonovih, dogodila se nesreća: kada je Langdon bičem ošinuo konja da bi kočije krenule, i on i Samuel su ispali iz kočija na put. Ispostavilo se da su sjedišta u kočijama bila loše pričvršćena. Twain se teško ugruvao. Pošto se bližila noć, predložili su mu da prenoći kod njih i ostane još jedan dan. Ovoga puta Olivija se prema njemu ponašala potpuno drugačije. Pazila ga je. Epilog: Olivija je posle tog nesretnog slučaja postala supruga Marka Twaina!

  Kada je Mark Twain imao oko 30 godina uputio se u državu Nevadu gdje je uveliko vladala groznica potrage za srebrom. Prve noći u hotelčiću u zaboravljenoj zabiti usnio je san: sanjao je tada čuvenog pripovjedača Jima Townsenda, koga su prozvali “lažljivac Jim” zato što je stalno pričao izmišljotine. On je Twainu u snu pokazao knjigu za koju mu je rekao da mora brzo da je napiše …

  Uskoro, Mark Twain se zaista susreo sa izvjesnim pripovjedačem Benom Coonom koji mu je ispričao zanimljivu priču o “skačućoj žabi”. Njegova priča je bila osnova za Twainovu knjigu “Čuvena skačuća žaba iz okruga Calaveras”, koja je postigla izuzetan uspjeh i označila početak njegove blistave književničke karijere.

  Twain i Nikola Tesla

  U ne tako velikom krugu prijatelja-pisaca naučnika Nikole Tesle bio je i Mark Twain. O tome svjedoči i nekoliko pronađenih fotografija Teslinih laboratorija na kojima su njih dvojica zajedno, ispred Teslinih izuma. Iako u Teslinoj biblioteci nije pronađeno nijedno djelo Marka Twaina, niti, osim jednog, ne postoje pisana svjedočanstva o njihovom druženju, veliki naučnik ga je veoma cijenio.

  čudne sposobnosti predviđanja poznatog pisca: da li je mark twain vidio budućnost?

  Pronađene su bilješke Nikole Tesle gdje on kaže: “Kada sam, poslije završetka Realne gimnazije, teško obolio i ležao u postelji, neko mi je donio nekoliko tomova savremene književnosti. Među njima su bila i prva djela Marka Twaina. Njima, vjerujem, dugujem čudesno oporavljanje koje je ubrzo usljedilo. Dvadeset godina kasnije upoznao sam gospodina Clemensa i kada smo postali prijatelji, ispričao sam mu to svoje iskustvo. Sa zaprepaštenjem sam gledao tog velikog majstora smijeha kako plače …”, zapisao je Tesla.

  Izvor: treceoko.novosti.rs/pozitivno.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttp://tntportal.ba
  TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU