8 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Da li ste znali: Zašto se kaže – “Kaži dragička”?

Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”?

Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lijepu vijest ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?

Postoji mnogo različitih rečenica i izraza u srpskom jeziku koje smo prihvatili takve kakve smo ih naučili i shvatili njihova značenja, ali možda se nismo ni zapitali kako su one nastale, pišu nezavisne.com.

Kada nekome želimo da saopštimo neku lijepu vijest nerijetko kao uvod koristimo upravo izraz “Kaži dragička”. Ovaj uzvik nastao je po gospođi Dragić koja je živjela u Beogradu i imala veoma zanimljiv hobi.

Naime, gospođa Dragić je uvijek znala najsvježije vijesti iz (privatnog) života poznatih Beograđana, a svoju “slavu” je stekla upravo prepričavajući te pikanterije koje su se dugo pamtile i prenosile dalje.

Upravo je zato postalo popularno da kada neko želi da ispriča neki trač kaže “Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi i da čuje najnovije pikanterije.

  Ove fotke će vas potpuno zbuniti, možete li od prve shvatiti što je na slici?

Vremenom je “Ć” prešlo u “Č” zbog promjene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, ali je i značenje promijenjeno, jer više time ne želimo da nagovijestimo trač već neku lijepu vijest.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU