-1.2 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Delegacija Ambasade Japana u posjeti ZDK, interes za saradnju u više oblasti

  ()

  Delegacija Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio novi ambasador te zemlje Ito Makoto, razgovarala je u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona o međusobnoj saradnji s premijerom po ovlaštenju ZDK-a Spahijom Kozlićem.

  Nakon sastanka, ambasador Makoto i premijer Kozlić, koji je i resorni ministar obrazovanja tog kantona, posjetili su Osnovnu školu “Skender Kulenović“ u zeničkom gradskom naselju Radakovo, za čiju je rekonstrukciju Vlada Japana donirala 158.000 KM. Vlada ZDK je platila dodatnih 28.000 KM na ime PDV-a.

  -Realizirali smo projekt zamjene stolarije, u sklopu čega smo zamijenili prozore i vrata. Radujemo se i budućoj saradnji u sklopu školskih projekata, za koje mogu aplicirati i druge škole – kazao je Makoto.

  Navodi da je s premijerom Kozlićem i resornim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Mirsadom Hadžićem razgovarao o saradnji u sektorima privrede, obrazovanja te razvijanja kulture.

  -Zainteresirani smo da dovedemo i japanske biznismene, da bi se upoznali sa stanjem u ZDK-u kako bi mogli da razgovaraju i razmišljaju o daljnjim ulaganjima i saradnji – istakao je japanski ambasador.

  Najavio je da će i u narednom periodu nastaviti saradnju u oblasti privrede, školstva, zdravstva te s nevladinim sektorom, kroz realizaciju njihovih projekata.

  -Zahvalio sam ambasadoru na ulaganjima, odnosno vrijednoj donaciji za OŠ ‘Skender Kulenović’. Kada je u pitanju saradnja, postoji zaista veliki prostor za međusobnu saradnju, koju u svakom segmentu treba unaprijediti.Kada je u pitanju privreda, poznato je da je ZDK lider u izvozu, lider u industrijskoj proizvodnji i u tom smislu, gotovo u svim oblastima, ZDK je spreman primiti delegaciju privrednika iz Japana, kako bismo im detaljno prezentirali mogućnosti zajedničkog ulaganja – kazao je premijer Kozlić.

  Delegacija privrednika iz Japana, najavljuje, može se očekivati nakon što budu ublažene epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

  -Ambasadoru Makotu, ponudio sam i saradnju sa Univerzitetom u Zenici (UNZE), u pogledu razmjene studenata, jer sam primijetio da postoji interes studenata UNZE-a da u jednom dijelu svog studija borave u Japanu. Naravno, ponudio sam i mogućnost da studenti iz Japana, eventualno, borave i studiraju u ZDK-u, odnosno na UNZE-u – istakao je Kozlić, koji dodaje da je uvjeren kako se puno toga može učiniti i na projektu kulturne saradnje.

  Ambasador Makoto i premijer Kozlić posjetili su i OŠ “Skender Kulenović”, gdje je japanski ambasador na objektu škole otkrio i donatorsku ploču. Đaci i nastavnici te škole pripremili su i prigodan program za goste. 

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO