Dodik postavlja ciljeve za koje zna da se neće ispuniti

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da reakcija iz Republike Srpske na odluke Ustavnog suda mora da postoji, ali ne na način kako je to urađeno, na način da Dodik poručuje “goodbye BiH – welcome RSExit”.

Ivanić je rekao da ga nije to impresioniralo, ali je naglasio da odluke Ustavnog suda ne donose ništa dobro – jer su političke.

“Dodik je sklon krupnim i velikim riječima, najavio je to prije dan – dva. Za mene to nije novost, niti me nešto impresioniralo. Imao sam letimičan uvid u zaključke, ocjena situacije – mislim da je bila nepotrebna, pogrešna, i da je isključivo vezana politički. Ako pažljivo pogledate, postoji zakon u FBiH, koji je zemljište dao na upravljanje Vladi FBiH, a pravo prometa je dao kao obavezu Parlamenta FBiH. Mislim da to pokazuje da stvari nisu konzistentne i da je previše politike na Ustavnom sudu”, rekao je Ivanić.

On je naveo kako su pojedine sudije u Ustavnom sudu postavljeni iz SDA i SNSD-a, pa to ne oslobađa odgovornosti nikoga.

“Ja govorim o kompoziciji Ustavnog suda – onome što dovodi u pitanje legitimitet odluka. Zahtjev da strane sudije odu nije realan, SDA je jasno rekla da je Ustavni sud njima pandan za entitetsko glasanje”, poručio je Ivanić.

“Zahtjev za promjenom sudija nije realan. Dodik postavlja neke ciljeve za koje zna da se neće ostvariti”, izjavio je Ivanić.

Da li se aktuelni slučaj mogao rješavati kroz Parlament ili se moralo ulaziti u novu političku krizu?

“To morate pitati one ljude koji su to zagovarali”, kazao je Ivanić navodeći da bi on to drugačije rješavao.

“Ja donio novi zakon sličnog sadržaja. O poljoprivrednom zemljištu treba da odlučuje entitet. Uradio bih to mudrije i drugačije i postigao cilj”, izjavio je Ivanić za N1.

(BN)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU