Dolazi nam zima: Ovo bi svaki vozač trebao znati

Stručnjak za automobile podijelio je jednostavnu i jedinstvenu metodu za sprječavanje zamagljivanja i zaleđivanja vjetrobranskih stakala – a za nju vam je potreban samo jedan krompir.

Dok se većina djece raduje zimi i snijegu, to nije uvijek slučaj kod odraslih, posebno vozača.

Nema ništa gore nego kada se ujutro probudite za posao, pogledate kroz prozori i vidite da su vam stakla na autu zatrpana snijegom ili zaleđena. Zatim, morate potrošiti svoje dragocjeno vrijeme na struganja leda, dok vam se ruke smrzavaju, prenosi Jutarnji.

Međutim, jedan stručnjak za automobile podijelio je jednostavan i efikasan trik za sprječavanje zaleđivanja vjetrobranskih stakala. Naime, on savjetuje vlasnicima automobila da utrljaju prepolovljeni krompir na svoje vjetrobransko staklo.

John Clark iz Motor Group-a rekao je: „Ovo stvarno nije samo bapska priča. Trljanje polovine krompira po vanjskoj površini vjetrobrana napravit će vidljivu razliku za vaše vjetrobransko staklo. Ne samo da može spriječiti smrzavanje vašeg vjetrobranskog stakla zimi, već može biti i od velike pomoći u vožnji po kiši.“

„Škrob u krompiru djeluje kao barijera između stakla i zraka i može pomoći kod onog, previše uobičajenog, problema zamagljivanja vjetrobranskog stakla, što otežava vidljivost“, dodaje Clark.

Ekstremno niske temperature mogu uzrokovati stvaranje leda i magljenje na unutarnjoj strani prozora automobila kada vlaga u automobilu ispari, kondenzira se na staklu i smrzne.

Američki YouTube kanal The Weather Network također je podijelio video snimak koji objašnjava upotrebu krompira. Međutim, također su jasno dali do znanja da vozači moraju utrljati krompir noć prije hladnoće kako bi iskoristili sve prednosti.

Voditeljica Mia Gordon objasnila je: „Zapravo postoje neke stvari koje možete učiniti noć prije kako biste pripremili sebe i svoj automobil na smrzavanje sljedećeg jutra. Uzmite krompir i prerežite ga na pola, a zatim sa njim protrljajte vjetrobransko staklo. Škrob iz krompira stvorit će barijeru koja će spriječiti stvaranje leda. Sljedeće jutro jednostavno isperite i obrišite brisačima.“

Dolazi nam zima: Ovo bi svaki vozač trebao znati appeared first on Aloonline.ba.aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU