Dom naroda PSBiH o prestanku mandata VSTV-u

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati izmjene Zakona o sistemu državne pomoći u BiH u drugom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjene tog zakonskog rješenja donose neophodno usklađivanje sistema državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu koji je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića i predviđa da mandat Vijeća prestaje 15. juna 2020. godine.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu.

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

Delegati bi trebali razmatrati Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za imenovanje zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Prije sjednice Doma naroda predviđeno je održavanje sjednice Kolegija Doma koji čine predsjedavajući i dopredsjedavajući Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA) i Nikola Špirić (SNSD) kao i Zajedničkog Kolegija oba doma PSBiH.

Lider HDZ-a Dragan Čović je ranije izrazio očekivanje da na prvim narednim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda PSBiH budu razmatrane izmjene Izbornog zakona u skladu sa sporazumom o ustroju i izborima u Mostaru kojeg je potpisao s Izetbegovićem.

Dodao je da bi sjednice kolegija trebale biti prilika da se dodatno razgovara o tim i drugim međustranačkim pitanjima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU