20 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Eichhorst i Palmer : Nema više vremena za daljnu retoriku podjela u BiH (VIDEO)

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer izjavili su danas u Sarajevu da sa zabrinutošću prate povećanje tenzija proteklih sedmica u BiH i da nema više vremena za daljnju retoriku podjela u Bosni i Hercegovini.

– Došao je trenutak za konstruktivno djelovanje i mislim da je to poruka koju oboje donosimo. Ohrabreni smo porukama koje smo čuli od svih naših sagovornika da radimo konstruktivno u jednom okviru kako bi započeli s pregovorima u okviru kojih bi se bavili pitanjima diskirminacije, transparentnosti, izbornog sistema, suprostavljanju korupcije unutar izbornog sistema. Trenutačno imamo zaista veliku odgovornost, ali i ažurnost potrebe djelovanja – rekla je Eichhorst.

Tokom protekla dva dana, kaže, da su s politički liderima vođene intenzivne diskusije s ciljem iznalaženja načina kako izaći iz političke krize. Pokušalo se pronaći načine kako objediniti neke ideje, prijedloge i suguestije.

– Pokušavalo se staviti na sto jedan okvir oko kojeg bi nadamo se u budućnosti mogli započeti pregovore. To govorim iz razloga jer je veoma važno započeti pregovore. Mi radimo korak po korak i na način koji je transparentan i inkluzivan. Želimo osigurati da su svi uključeni u ovaj proces. Razgovori se nastavljaju i suština je svega jačanje institucija na razini BiH. Građani ove zemlje moraju imati povjerenje da institucije rade za dobrobit građana. Vjerujemo da većina građana želi da BiH postane članicom Evropske unije – kazala je Eichhorst.

Specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer poručio je da SAD, bez ikakve sumnje, čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– Veoma pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećanje tenzija proteklih sedmica kao i aktivnosti koje su dovele do povećanja tih tenzija. Posvećeni smo da uradimo sve što možemo da situacija ne eskalira i vratimo osjećaj mira i osjećaj da postoji put ka stabilnijoj i prosperitetnijoj budućnosti. Ovdje smo da pomognemo BiH da riješi ključne presude Evropskog suda. Mi smatramo da je moguće ići naprijed i rješavati presude Evropskog suda na način koji se u skladu s ustavnim mantrom BiH. Dakle jedna zemlja, dva entiteta i tri konstitutivna naroda plus ostali. Taj proces nije jednostavan u pronalaženju organskog balansa i ravnoteže koji može osigurati dostatnu podršku, koja može biti usvojena i provedena u djelo. To je izazov – naveo je Palmer.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU