Europska Sedmica Sporta

Na inicijativu Europske komisije, sedmu godinu zaredom diljem Europe održava se Europska sedmica sporta. Cilj manifestacije je ukazati na važnost sporta i tjelesne aktivnosti  u očuvanju zdravlja. Pod sloganom „BeActive“, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Europska sedmica sporta od 23. do 30 septembra  obilježit će se i u BiH.  

U suradnji s partnerskim organizacijama, u pet gradova i općina u Federaciji BiH, Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, održat će se sedam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života. Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta za ovogodišnjeg  BeActive ambasadora u okviru Europske sedmice sporta 2021. godine izabrali su  bh. taekwondoistu Nedžada Husića koji je ostvario povijesni rezultat na  Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto. Husić je član Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo,  višestruki je državni prvak  BiH te europski vicešampion.

Europska sedmica sporta  podsjeća na činjenice da sport i tjelesna aktivnost značajno pridonose dobrobiti građana, poboljšavajući njihovo fizičko i mentalno zdravlja. Nedavna istražavanja provedena u europskim zemljama pokazala su  da  razina tjelesne aktivnosti stagnira, a u nekim državama čak i opada. Europska sedmica sporta odgovor je na taj izazov. Manifestacija je usmjerena  na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Sedmica sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Rušeći  stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu, manifestacija okuplja pojedince, tijela javne vlasti, sportske pokrete i organizacije civilnog društva kao i privatni sektor.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU