Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Bogat program drugog dana Festivala bh. drame, večeras predstava Pink Moon

Drugog dana XVIII Festivala bh. drame i autorskog teatra upriličen je bogat takmičarski program u Narodnom pozorištu Sarajevo i Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

U Narodnom pozorištu Sarajevo je odigrana predstava “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ autora Džemaludina Latića, u režiji Tanje Miletić-Oručević. U predstavi su tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla koji je, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara koji je bitno utjecao na sveukupni razvoj BiH, a naročito grada Sarajeva.

Adaptaciju Latićevog teksta radio je Hasan Džafić koji potpisuje i dramaturgiju predstave, a postavkom ove drame Narodno pozorište Sarajevo još jednom je pokazalo da podržava domaće dramsko stvaralaštvo.

U predstavi igraju: Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković/Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Također, u okviru takmičarskog programa na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice “Ali grad me je štitio“ prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Bojana Đorđeva.

Radnja predstave je smještena u Frankfurt, na dan “blockupy“ protesta 2015. godine povodom otvaranja još jednog frankfurtskog nebodera – nove zgrade Evropske centralne banke. “Ali grad me je štitio“ dijelom je dokumentarna, citatna i metatekstualna drama i kombinacija je pop kulture, kasnog kapitalizma i iskustava jugoslovenskih imigranata u Njemačkoj.

U predstavi igraju Tijana Karajičić, Bojana Zečević, Igor Borojević, Momčilo Murić, Nikola Penezić, Branislav Ljubičić, Hadži Nemanja Jovanović i Dušan Radojičić.

U okviru pratećeg programa XVIII Festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. je upriličeno predstavljanje izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada. Nova izdanja je predstavio direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić. Također u okviru ovog programa je promovisana knjiga drama Almira Bašovića “Četiri i po drame“.

U petak, trećeg dana Festivala u okviru pratećeg programa u konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će upriličeno predstavljanje knjige “Šindlerov lift“ autora Darka Cvijetića.

Isti dan, u okviru takmičarskog programa će biti izvedena predstava “Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevade, u režiji Saše Peševskog i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, saopštila je Služba za odnose s javnošću BNP Zenica.

(FENA) L.A.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas