Dodik i Džaferović na sastanku lidera ponovili značaj evropskog puta BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa u Tirani, Republika Albanija. Zemlja domaćin ovogodišnjeg susreta lidera je Republika Albanija, a na sastanku su učestvovali i lideri Srbije, Crne Gore, Kosova, te čelnici inicijative Hrvatska i Slovenija.

Posebni gosti ovogodišnjeg susreta su visoka predstavnica EU za vanjske poslove i pregovore o proširenju Federica Mogherini i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Glavne teme ovogodišnjeg susreta lidera je kontinuirana uloga Brdo – Brijuni procesa u jačanju regionalne saradnje na najvećem političkom nivou, te potvrda evropske perspektive zemalja jugoistočne Evrope. Proces proširenja Evropske unije ostaje strateški uvjet za jačanje mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji, kao i potreba za daljnjom provedbom reformi u ključnim oblastima.

Dodik je obraćanju na plenarnom sastanku lidera ponovio opredjeljenje za nastavak evropskog puta, za koji u Bosni i Herecgovini postoji konsenzus svih relevatnih političkih lidera.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u liderima Brdo – Brijuni procesa ponovio značaj regionalne saradnje, te naglasio značaj evropskog puta zemlje i nastavka reformskih procesa i ispunjenja neophodnih uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao izaslanik Branimir Jukić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU