Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Dodik i Džaferović na sastanku lidera ponovili značaj evropskog puta BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa u Tirani, Republika Albanija. Zemlja domaćin ovogodišnjeg susreta lidera je Republika Albanija, a na sastanku su učestvovali i lideri Srbije, Crne Gore, Kosova, te čelnici inicijative Hrvatska i Slovenija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Posebni gosti ovogodišnjeg susreta su visoka predstavnica EU za vanjske poslove i pregovore o proširenju Federica Mogherini i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Glavne teme ovogodišnjeg susreta lidera je kontinuirana uloga Brdo – Brijuni procesa u jačanju regionalne saradnje na najvećem političkom nivou, te potvrda evropske perspektive zemalja jugoistočne Evrope. Proces proširenja Evropske unije ostaje strateški uvjet za jačanje mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji, kao i potreba za daljnjom provedbom reformi u ključnim oblastima.

Dodik je obraćanju na plenarnom sastanku lidera ponovio opredjeljenje za nastavak evropskog puta, za koji u Bosni i Herecgovini postoji konsenzus svih relevatnih političkih lidera.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u liderima Brdo – Brijuni procesa ponovio značaj regionalne saradnje, te naglasio značaj evropskog puta zemlje i nastavka reformskih procesa i ispunjenja neophodnih uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao izaslanik Branimir Jukić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas