8.8 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Na današnji dan 1956. godine u Švicarskoj održana prva Eurovizija

Zanimljivi događaji obilježili su današnji dan kroz istoriju.

– 1543. Umro Nikola Kopernik, poljski astronom i matematičar. Tvorac je heliocentričnog sustava i osnivač moderne astronomije, autor djela “Kruženje nebeskih tijela”. Svojim znanstevnim djelom stvorio je osnov za velika otkrića.

– 1844. Pronalazač telegrafa Samuel Morse poslao prvu telegrafsku poruku na udaljenost od 65 kilometara, iz Vashingtona u Baltimore.

– 1905. Rođen Mihail Šolohov, ruski književnik. Najbolje mu je djelo roman “Tihi Don” s temom rata i mira u sredini donskih kozaka u vrijeme Prvog svjetskog rata, revolucije i građanskog rata. Godine 1965. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

– 1933. Rođen Aleksandar Hristovski, makedonski pjesnik i prevoditelj. Njegova poznata djela su ‘Konji na mesečini’, ‘Korija’ i ‘Kojče od Konjari’.

– 1940. Rođen Joseph Brodsky rusko-američki pjesniki i esejist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1987. godine. Važnija njegova djela su ‘Dio govora’, ‘Vodeni žig’, ‘Božićne pjesme’.

– 1941. Rođen američki pjevač i skladatelj Bob Dylan, jedan od najpopularnijih glazbenika 20. stoljeća. Demonstrirao je glazbenu univerzalnost, svirajući usnu harmoniku, gitaru, klavir.

– 1956. U Švicarskoj održana prva Eurovizija na kojoj su sudjelovale Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Belgija i domaćin Švicarska. Broj zemalja sudionica od tada neprekidno raste, a natjecanje je vremenom dobilo natjecatelje i s drugih kontinenata, poput Izraela, Maroka i Australije.

– 1999. Počelo obilježavanje Europskog dana parkova inicirano od strane Federacije EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima. Ovaj datum odabran je kao sjećanje na ‘postanak’ prvih europskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. svibnja 1909. godine.

– 2001. Dvadeset troje ljudi poginulo i više od 300 ozlijeđeno kada se urušila svadbena sala u Jerusalemu.

– 2015. Matematičar i nobelovac John Nash i njegova supruga Alicia, po čijim životima je snimljen legendarni film ‘Blistavi um’, poginuli su u prometnoj nesreći u New Jerseyu.

(FENA) C.K.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU