EBRD u BiH investirao kroz 160 projekata

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministri finansija i trezora te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem o saradnji BiH i ove finansijske institucije.

Zvizdić je ocijenio da činjenica da se ovogodišnji sastanak EBRD-a održava u Sarajevu predstavlja veliko priznanje Bosni i Hercegovini, iznoseći podatak da su ukupna ulaganja EBRD-a, do sada, 2,3 milijarde eura kroz 160 projekata.

Predsjedavajući Zvizdić kazao je i to da je rezultat saradnje BiH i EBRD-a veliki broj implementiranih infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj BiH.

Predsjednik Chakrabarti također je ocijenio da je godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a važan događaj za BiH, ali i region u cjelini, napominjući da je to jedinstvena prilika da se grad i zemlja predstave kao mjesto za biznis.

Iskazao je spremnost da se poveća obim investiranja u BiH u odnosu na ranije godine, što je rezultat četverogodišnjeg zajedničkog rada EBRD-a i Vijeća ministara BiH.

Naglasio je da je EBRD prijatelj BiH i stavio je poseban akcent na podršku razvoju privatnog sektora, regionalne i evropske integracije i unapređivanje energetske učinkovitosti.

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu jedan je od najvažnijih događaja u BiH kojem je prijavljeno prisustvo više od 3.000 učesnika, te veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(FENA) D.V.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU