Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Kantonalni ministri podržali Zakon o pravima demobiliziranih boraca

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima Radne grupe za izradu Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Nakon izvještaja Radne grupe za usaglašavanje ovog prijedloga zakona koju je imenovala Federalna vlada, resorno federalno ministarstvo trebalo je za nacrt tog zakona pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ o zajedničkoj nadležnosti federalnih i kantonalnih vlasti.

– Ovo je redovna procedura usaglašavanja između federalnog i kantonalnih ministarstava, imamo opredjeljenje svih ministara da je evidentna potreba donošenja zakona i da će svako sa svoje strane dati doprinos da dobijemo što bolji tekst koji je provodiv i na terenu – kazao je ministar Bukvarević.

Nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti, a za njegovo provođenje neophodna su sredstva od 50 miliona KM godišnje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Analizom stanja demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 boraca koji se nalaze u stanju potrebe dok bi za preostali dio branilaca koji ne ostvaruju prava po ovom zakonskom rješenju kantoni trebali svojim odlukama i u skladu sa mogućnostima donijeti adekvatna rješenja.

Bukvarević je naglasio da je saradnja sa svim ministrima do sada bila izuzetno korektna te da očekuje da će se takva praksa nastaviti u budućnosti.

– Cilj je da svi branioci imaju jednaka prava jer su oni podjednako branioci i općina, i kantona i Federacije, ali i države Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Kabineta resornog ministra.

(FENA) H.D.

 

 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas