Subota, 24 srpnja, 2021

Obilježen Dan policije ZDK-a, policajci opravdaju misiju kojoj služe

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Svečanim postrojavanjem i predajom raporta policijskog komesara Semira Šuta ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dariju Pekiću, započela je današnja ceremonija povodom 15. maja – Dana policije ZDK, na kojoj su zaslužnim pojedincima i organizacijama tradicionalno uručena i prigodna priznanja.

Komesar Šut je podsjetio kako su, jučerašnjom sahranom policajca Marija Bilića, izgubili vrijednog i energičnog člana kolektiva, ali da je to, ipak, najveći gubitak za njegovu porodicu.

-To govori o težini policijskog posla. I pored svih teškoća i izazova s kojima se policijski službenici i zaposlenici MUP-a susreću, uspijevamo postići dobre rezultate, biti motivisani i na usluzi zajednici – istakao je Šut, napomenuvši da su proteklih dana danonoćno dežurali u općinama na sjeveru Kantona, koje su bile ugrožene poplavama.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

On je istakao kako je u novootvorenom Centru, za manje od godinu dana različite obuke prošlo oko 700 policajskih službenika i zaposlenika MUP-a ZDK.

-Vrlo brzo krećemo s praktičnom obukom jedinica za javni red i mir i drugim obukama, koje su neophodne da naši policajci opravdaju misiju kojoj služe. To je misija sigurnosti, povjerenja, efikasnosti i misija ukupne stabilnosti društva – naglasio je Šut.

Ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Dario Pekić kazao je da MUP ZDK i ovaj Dan policije dočekuje sa značajnim rezultatima i radnim uspjesima, istaknuvši da su MUP i kantonalna vlada opredijeljeni da nastave ulagati u opremanje i osposobljavanje policije.

-U budžetu za ovu godinu predviđeno je 1,5 miliona KM. Naši rezultati rada svake godine imaju trend povećanja – podvukao je Pekić, navodeći da su za 10-ak posto smanjena krivična djela, a sva teška djela rasvjetljena.

Konstantno se, napomenuo je, smanjuje broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, a nije evidentirano narušavanje javnog reda i mira s težim posljedicama.

Vodeći ljudi MUP-a ZDK-a prisjetili su se i poginuilih policajaca tokom proteklog rata, čiji su članovi porodica također prisustvovali svečanosti u Centru za obuku i smještaj Specijalne jedinice MUP-a ZDK, kao i pripadnika policijskih odreda “Bosna“ i “Manevar“.

Sektor uniformisane policije dobitnik je nagrade “Zastava Ministarstva sa grbom“, “Reljefni grb Bosne i Hercegovine“ Policijska stanica Tešanj, kolektivne nagrade “Pohvala ministra“ pripale su Motociklističkom timu Policijske stanice Centar iz Zenice te Policijskom inspektoratu, “Zlatna policijska značka“ dodijeljena je Senadu Spahiću iz Sektora kriminalističke policije, “Druga zlatna policijska značka“ Seadu Kadribašiću iz Policijske stanice Doboj Jug, “Treća zlatna policijska značka“ Zehrudinu Buzi iz Policijske stanice Visoko, “Srebrena policijska značka“ Damjanu Vidoviću iz Policijske stanice Crkvice u Zenici, zatim policijskom inspektoru Rijadu Deliću, Fahiru Aliću iz PS Maglaj, Mirsadu Muratoviću iz Jedinice za profesionalne standarde.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas