6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Obukom za 53 direktora počela realizacija projekta ‘Škole za 21. vijek’ u ZDK

Dvodnevnom obukom i radionicama za direktore 53 osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu, koja nosi naziv ”Uvod u ključne vještine i razvoj vještina rukovođenja”, zvanično je i u tom kantonu počela realizacija projekta “Škole za 21. vijek”.

Vlada Velike Britanije, posredstvom organizacije British Council, u šest zemlja zapadnog Balkana, za realizaciju ovog trogodišnjeg programa osigurala je 10 miliona funti.

-Vještine kritičkog razmišljanja i rješavanje problema, kodiranje, odnosno programiranje uređaja, neke su od vještina s kojima se mi već susrećemo. Djeca već rade na razvijanju svoje kreativnosti uz pomoć tehnologije, a ovaj će nam program dati priliku da skupa s nastavnicima i direktorima te cjelokupnim obrazovnim sistemom, približimo sve to, ali i ojačamo kapacitete škola – kazala je direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović.

Na ovaj način, podsjeća ona, želi se dati podrška djeci, koja već velikim koracima napreduju prema zanimanjima budućnosti, ali i aktuelnim svjetskim trendovima u procesu digitalizacije.

-Jedan od ciljeva je da kreiramo prostor za mlade ljude da oni sebi kreiraju prilike za zaposlenje te za razvoj ličnosti i vještina. Aktuelni poslovi, i ono što mi znamo, oni uopšte ne diktiraju kako će izgledati u budućnosti tržište rada. Samim tim, mi u nastavnom procesu, ne možemo biti sigurni koji su to poslovi za koje spremamo sadašnje đake – ističe Halilović.

Dodaje kako program pruža tehnike i vještine da učenici prepoznaju vlastite potencijale te da nešto novo nauče, ali i nastavnicima da im postave pitanja šta je to šta žele da rade i na koji način rješavati problem zajednice, koje u ovom trenutku nismo u stanju prepoznati.

- Oglašavanje - obukom za 53 direktora počela realizacija projekta 'škole za 21. vijek' u zdk

-Mi smo u procesu digitalne tarnsformacije u svijetu – četvrta industrijska revolucija je u toku. S tim što treba imati u vidu da nije cilj da se djeca usmjere samo na računare i IT tehnologiju, na korištenje micro bita-mikro bit jeste džepni kompjuter, koji oni mogu koristiti za programiranje uređaja, ali poenta je da se se zapitaju i identificiraju nešto što oni mogu riješiti. Neki stvarni problem – smatra ona.

Podsjeća da su đaci iz Ugljevika, prošlog mjeseca u Beogradu osvojili prvu nagradu na regionalnom takmičenju zapadnog Balkana s kreacijom “pametne kuće”, koja uz pomoć samo jednog micro:bita kontroliše sve senzore u kući.

-Projekt je jedan u nizu većih zahvata Ministarstva, unazad mjesec dana. Radi se o veoma važnom projektu mladih, odnosno djece. Vjerujem da će rezultirati takvim efektima da ćemo popraviti stanje djece u tom pogledu. Nama je cilj da popravimo obrazovanje u ZDK – kazao je ministar obrazovanja ZDK-a Spahija Kozlić.

Ističe da u isto vrijeme nastoje realizirati, uz podršku EBRD-a, i projekt “Model dualnog obrazovanja”, te uz podršku njemačkog DVW i projekt “Obrazovanje odraslih”, u koji je uključen i Univerzitet u Zenici.

Nakon edukacije direktora, kako najavljuje direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić, od 31. maja do 2. juna bit će realizirana i trodnevna obuke za 313 nastavnika, koji će na edukaciji provesti nekoliko dana i krajem januara iduće godine.

-Na području ZDK programom će biti obuhvaćeno oko 16.400 učenika osnovnoškolskog uzrasta, a svim školama će u okviru ovog programa biti donirani Micro: bit uređaji za kodiranje – kazala je Salkić.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima