Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o migrantskoj krizi

Oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će u ovoj sedmici, a Predstavnički dom već danas za kada je sazvana tematska sjednica povodom migrantske krize i posljedične humanitarno-sigurnosne situacije, s akcentom na zbivanja u Unsko-sanskom kantonu.

Predsjedavajući Elvir Karajbić kazao je da su zastupnici iz tog kantona, inače inicijatori zasjedanja, uputili u proceduru i prijedlog mogućih zaključaka s preporukama za poštivanje Konvencije o izbjeglicama, angažman državnog nivoa u ublažavanju posljedica migrantske krize, kao i za pomoć Federacije BiH, koliko je moguće, za zdravstvene kapacitete i sigurnosne granične službe. Po riječima Karajbića, na sjednicu treba da dođu i premijer te policijski komesar Unsko-sanskog kantona.

Za danas je sazvana i vanredna sjednica tog, a jedina najavljena tačka dnevnog reda je rezolucija povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Budući da je za danas najavljeno i treće zasjedanje, također vanredno, Karajbić kaže da je moguće prolongiranje za utorak, 14. maja.

Najavljena tema je usložnjavanje sigurnosne situacije – u oblasti unutrašnje sigurnosti – u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS.

Drugi nivo Federalnog parlamenta, Dom naroda, zasjedat će u četvrtak 16. maja, prvi put vanredno u aktuelnom mandatu.

Teme su između ostalog vezane za finansijske planove pojedinih federalnih zavoda, agencija i fondova, informisanje delegata Doma o unutrašnjem i vanjskom dugu Federacije BiH zaključno s 2018. godinom, planirano zaduživanje u 2019. i lanjsko izvršavanje federalnog budžeta.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU