Utorak, 3 kolovoza, 2021

Najavljen novi tender za izvoz mesa iz BiH u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarao je  danas u Sarajevu s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Ističući  da je neophodno da parlamenti što prije ratifikuju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, Šarović  je zatražio od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh.privrednici ne bi trpili posljedice čekanja.

– Mi u ovom momentu imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja – apelovao je Šarović.

S tim u vezi, s turske strane najavljeno je da će u narednom periodu biti raspisan novi tender za uvoz iz BiH, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istakao turski ministar „ova zemlja već duži period ne uvozi meso iz drugih zemalja“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Zajednički je konstatovano da je Turska jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je saradnja proteklih godina  konstantno išla „uzlaznom putanjom“. Uprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obim robne razmjene od 700 miliona dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem periodu dostigne milijardu dolara godišnje.

Osim ministra poljoprivrede sastanku su prisustvovali i Aylin Cağlayan Özcan, generalna direktorica  Generalne direkcije za EU i vanjske odnose, Mümtaz Sinan v.d. generalni direktor Generalne direkcije za hranu i kontrolu, Bosman Uzun  generalni direktor Instituta za meso i mlijeko, Özgür Güven   zamjenik generalnog direktora Poljoprivredno-kreditnih zadruga, Nihal Lafcioğlu,  Generalna direkcija za EU i vanjske odnose – ekspert za EU, te Haldun Koç ambasador Republike Turske u BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) J.Č.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas