Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Senada Ramić: Neopisive su emocije i čari ramazana u mojoj porodici

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Svaki novi dan ramazana budi u mojoj porodici nove emocije koje se riječima ne mogu opisati, a može ih razumijeti samo onaj ko ih doživi – kaže u razgovoru za Fenu Senada Ramić iz bugojanskog naselja Čipuljić.

Neopisiva je, veli, atmosfera u kući dok se iščekuje ezan koji uvijek u naznačeno vrijeme oglašava kraj posta.

– S velikim uzbuđenjem dočekujemo iftare, koji su uvijek prilika za okupljanje porodice, lijepa druženja i priču. Sjedimo do sehura, ne spavamo – ističe.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Voljela bi, dodaje, da je njen rahmetli otac živ, a majka zdravija, jer bi tada i ramazani bili još ljepši, potpuniji i veseliji.

Raduje je što je u prilici da prakticira klanjanje noćnog namaza u novosagrađenoj džamiji, u kojoj je imam već tri godine njen sin, hafiz Mahir Ramić.

– Noćni namaz se prvi put klanja u našoj džamiji. Po mom mišljenju ovo je nešto veliko i vrlo važno za nas koji din islama osjećamo cijelim svojim srcem i bićem. Svake noći se pređe po nekoliko stranica Kur’ana, a želja nam je da do kraja ramazana proučimo hatmu – istakla je.

Kaže kako se vrijeme provedeno u džamiji, skupa s ostalim vjernicima muslimanima iz mjesta u kojem živi više od dvadeset godina, ne može ni sa čim porediti.

– U džamiji ostajemo i nakon teravije, nekih 30-40 minuta. Popije se kafa, sok…zasladi uz neki slatkiš koje vrijedne žene donesu. Klanjamo noćni namaz i odlazimo kući i, opet s nekim posebnim uzbuđenjem, čekamo sehur – priča ona.

Za iftare i sehure, kaže, priprema hranu koju voli cijela porodica, suprug i djeca.

– Uglavnom su to ona tradicionalna, bosanska jela, koja se obično spravljaju tokom ramazana – kaže.

S ponosom priča o svojoj porodici, a naročito sinu hafizu koji je odmalena bio aktivan u svemu, pa i u namazu i postu.

– Glumio je u osnovnoj školi, išao na takmičenja, volio engleski jezik. Uz sve to, bio je privržen vjeri. Kao učenik drugog razreda mostarske medrese počeo je učiti hifz, i za devet mjeseci naučio Kur’an. U historiji medrese, prvi put se desilo da neko sa šesnaest godina, još u školskim klupama, postane hafiz – ističe.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Na kraju priznaje kako joj upravo porodica daje snagu da, kao žena, uspješno izvršava sve svoje obaveze, pa i u mjesecu ramazana koji posti bez problema, unatoč manjim zdravstvenim teškoćama.

– Allah dž.š. da neku olakšicu, pa sam u ramazanu najzdravija. Jednostavno, napunim dušu čarima ramazana i uvijek mi bude žao kada ovaj blagoslovljeni mjesec prođe – zaključuje Senada Ramić.

(FENA) M.L.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas