Slovenija će papi Franji darovati pčelinjak

U sklopu ovogodišnjih obilježavanja Međunarodnog dana pčela 20. svibnja, čija će se središnja proslava održati u Rimu u sjedištu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Slovenija će Svetoj Stolici i papi Franji darovati jednu košnicu kranjskih pčela, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Kako je na konferenciji za novinare izjavila ministrica za poljoprivredu Aleksandra Pivec, predstavnici njenog ministarstva i slovenskog pčelarskog saveza, prilikom obilježavanja Dana pčela u Rimu predvidjeli su i posjet Vatikanu, a tom će prigodom papi Franji darovati pčelinjak sa slovenskim pčelama.

Trebao bi biti postavljen u vatikanskim vrtovima i biti dar Slovenije Svetoj Stolici, kazala je ministrica.

Slovenija je bila među glavnim incijatorima proglašavanja 20. svibnja danom pčela, kako bi se upozorilo na važnost tih kukaca za oprašivanje biljaka, a time i sigurnost hrane za čovječanstvo.

Mjesec svibanj za obilježavanje važnosti pčela u oprašivanju izabran je jer  se one tada na sjevernoj Zemljinoj polutci najaktivnije i počinju se razmnožavati, a datum 20. odabran je jer se toga dana u svibnju rodio slavni slovenski pčelar Anton Janša, dvorski učitelj pčelarstva na dvoru austrijske carice Terezije i jedan od pionira u znanstvenom proučavanju tih kukaca.

Svjetski dan pčela ove se godine slavi po drugi put. Slovenija planira održati više konferencija i međunarodnih događaja u Sloveniji i susjednim državama, kako bi upozorila na važnost pčelarstva i zdrave hrane, a ujedno i promovirala svoj turizam i turističku ponudu.

Osim toga, vlada je donijela i višegodišnji program obilježavanja dana pčela te zatražila od Europske komisije da poveća sredstva namijenjena očuvanju i razvoju pčelarstva u zemljama članicama, prenosi Hina.

(FENA) M.K.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU