6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Slovenci papi darovali košnice

Slovenska ministrica za poljoprivredu Aleksandra Pivec zamolila je u srijedu tijekom opće audijencije u Vatikanu papu Franju da pomogne u osvješćivanju svjetske javnosti o važnosti očuvanja pčela kao važnih oprašivača, te mu kao dar Slovenije povodom Međunarodnog dana pčela predala pčelinjak s četiri košnice, rađen u tradicionalnom slovenskom narodnom stilu koji je postavljen u Vatikanskim vrtovima.

Na njenu molbu da svijetu prenese poruku o važnosti očuvanja pčela, te zaštiti prirode i bioraznolikosti, papa je kazao da treba biti svjestan izuzetne važnosti pčela u borbi protiv gladi, siromaštva, te zaštiti prirodnog okoliša, objavilo je njeno ministarstvo.

Opća skupština UN-a predlani je na inicijativu Slovenije, koju je podržao i niz drugih zemalja, proglasila 20. svibnja Međunarodnim danom pčela, a slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je priopćilo da je to bila velika diplomatska pobjeda Slovenije, među ostalim za promociju njezine poljoprivrede, turizma i čistog okoliša.

Kao zahvala Svetoj Stolici što je podržala proglašenje Dana pčela Slovenija je Vatikanu darovala klasični slovenski pčelinjak koji je napravio pčelar Matija Čemažar iz Brezovice. Slike na košnicama koje ilustriraju prizore iz života Slovenaca, slikane u maniri narodnog naivnog slikarstva, izradila je slikarica Maja Mlakar iz Kamnika, prenosi Hina.

(FENA) C.K.


- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima