Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Svjetski dan mjeriteljstva: Nove definicije mjernih jedinica od 20. maja

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu organizirao skup kojim je obilježen Svjetski dan mjeriteljstva – 20. maj, a ujedno i 125 godina rada te institucije.

Skup kojem su prisustvovali brojni poslovni partneri Instituta, predstavnici akademske zajednice, vladinog i privrednog sektora, bio je posvećen redefiniciji jedinica u sistemu mjeriteljstva koja je zvanično usvojena prošle godine, a od 20. maja će biti u upotrebi širom svijeta.

– Riječ je o jednom od najvećih naučnih događaja iz prošle godine i zato današnji dan ima naročito veliki značaj – rekao je direktor Instituta Zijad Džemić i dodao da je u novembru 2018. na Generalnoj konferenciji za tegove i mjere (CGPM) jednoglasno usvojena redefinicija u SI sistemu koji predstavlja međunarodno dogovoreni temelj za iskazivanje mjerenja na svim nivoima tačnosti i u svim područjima nauke, tehnike i ljudskog djelovanja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Četiri od sedam glavnih jedinica i to one koje se koriste za mjerenje mase (kilogram), električne struje (amper), temperature (kelvin) i količine tvari (mol) redefinirane su pomoću “fundamentalnih prirodnih konstanti” kako bi se povećala njihova preciznost i omogućilo da se uvijek i svugdje mjere na isti način.

– Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante kojima se opisuju i kvantificiraju dobro objašnjeni fizikalni zakoni – pojasnio je predstavnik Češkog metrološkog instituta Dominik Pažak.

U okviru skupa predstavljene su i aktivnosti i usluge Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

– Tokom pet godina realizovali smo 25 trogodišnjih istraživačkih projekata koje je finansirala Evropska komisija u konzorciju s institutima iz Velike Britanije, Njemačke, Italije. Član smo najvažnijih međunarodnih mjeriteljskih organizacija, sarađujemo sa velikim brojem zemalja od kojih najviše sa Češkom, Slovenijom, Njemačkom i Turskom, a jedina smo zemlja koja ima potpisan bilateralni sporazum o saradnji sa sve tri najjače države svijeta, Amerikom, Kinom i Rusijom – kazao je Džemić.

Prema istraživačkom mjeriteljstvu od 38 državnih instituta, Institut za mjeriteljstvo BiH svrstao se među prvih 12, a za samo šest godina zaslužio je međunarodno priznavanje za 67 različitih mjeriteljskih i kalibracijskih mogućnosti.

– Do 2012. godine nismo imali nijednu laboratoriju čije rezultate neko mora prihvatiti. Danas imamo 67 mjeriteljskih i kalibracijskih mogućnosti koje su priznate u cijelom svijetu i certifikate koje izdajemo u tim laboratorijama mora prihvatiti cijeli svijet, i po tome smo među prvih 45 u svijetu trenutno – naglasio je Džemić.

Jedan od glavnih partnera Instituta za mjeriteljstvo BiH je Češki metrološki institut sa kojim je saradnja uspostavljena još 2014. godine.

– Od 2014. do danas implementirani su projekti vrijedni oko 1,5 miliona eura. Riječ je o izvanrednoj saradnji dva stručna instituta. Trenutno završavamo naš drugi projekat i izvjesno je da će se ova saradnja nastaviti i dalje – istakla je koordinatorica za projekte razvojne saradnje u Ambasadi Republike Češke u BiH Anesa Terza Vuković.

Jedan od partnera IMBiH je i Sarajevogas koji zajedno s Institutom planira i zajednički projekat izgradnje laboratorije u realnim uslovima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

– Ako taj projekat uspije, BiH će biti među prvima u regionu kada je ta vrsta ispitivanja u pitanju – kazala je direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i naglasila da je mjerenje u ovoj firmi najvažnija funkcija.

Rukovodilac sektora za strateški razvoj u Elektroprivredi BiH Mustafa Musić kazao je da će Institut za mjeriteljstvo BiH imati sve veću ulogu i značaj i kada je u pitanju elektroenergetski sektor.

– Institut će imati sve veću ulogu i značaj u onome što zovemo intenzivna i vrlo turbulentna tranzicija energetskog sistema, jer se dešava nešto što je prije 10 ili 15 godina bilo nezamislivo. Nove tehnologije sve su prisutnije i u energetskom sektoru i one sa sobom nose nove zahtjeve, od novih procedura, novih i opremljenijih laboratorija, do stručnog i educiranog kadra – dodao je Musić.

Na današnjem skupu saradnicima Instituta dodijeljene su i plakete za doprinos razvoju sektora mjeriteljstva, a najavljeno je i da će 16. maja u Institutu za mjeriteljstvo BiH biti održan “Dan otvorenih vrata”, saopćeno je iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.

(FENA) H.D.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas