U Kaknju obilježen Dan bijelih traka

Podjelom 102 trake u znak sjećanja na 102 djece ubijene u Prijedoru i mirnom šetnom, građani Kaknja su danas obilježili “Dan bijelih traka”.

– Hvala građanima koji su došli na današnju mirnu šetnju kako bismo zajedno obilježeili Dan bijelih traka i podsjetili na monstruozna ubistva u Prijedoru i okolini 1992. godine s nadom da se zlo nikada više nikome ne dogodi – rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

– Ta fašistička kampanja, po okrutnosti ravna kampanji protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora – navodi se u saopćenju.

Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore Omarska, Trnopolje i Keraterm prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta, saopćeno je iz Općine Kaknj.

(FENA) M.L.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU