7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

U Mostaru otvoren međunarodni Simpozij iz dječje kirurgije i urologije

Međunarodni simpozij iz dječje kirurgije i urologije, koji je okupio priznate i poznate stručnjake iz područja dječje kirurgije i urologije, koji će za vrijeme svog boravka u Mostaru izvesti 22 složena operativna zahvata, počeo je u četvrtak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ante Kvesić kazao je kako ovaj simpozij svake godine raste u kvaliteti prijavljenih radova, broju sudionika te broju uspješno izvedenih operacijskih zahvata iz područja dječje kirurgije i urologije.

– Ovaj simpozij prerastao je u tradiciju i na njemu svake godine sudjeluju brojni eminentni stručnjaci iz područja dječje kirurgije i urologije iz cijelog svijeta s ciljem stjecanja novih saznanja i operativnih tehnika – kazao je Kvesić.

Istaknuo je kako će u sklopu simpozija svjetski stručnjaci izvesti 22 zahtjevne operacije.

– Od jutros smo obavili sedam operacija, one se prenose uživo video linkom u amfiteatar Medicinskog fakulteta kako bi ih sudionici simpozija koji ne sudjeluju u operativnom zahvatu mogli pratiti – kazao je Kvesić.

Profesor i opći pedijatrijski kirurg iz Ahmedabada u Indiji Rakesh S. Joshi kazao je kako je veliki uspjeh da se jedna ovakva manifestacija održava već 16. put.

- Oglašavanje - u mostaru otvoren međunarodni simpozij iz dječje kirurgije i urologije

– Ja sam ovdje prvi put, osjećam se fantastično i uvjeren sam kako će ovaj simpozij sigurno poboljšati situaciju te biti od velike koristi pacijentima – kazao je Joshi.

Govoreći o medicinskoj praksi u njegovoj zemlji, Joshi je istaknuo kako u Indiji ne postoji subspecijalizacija dječje kirurgije kao što je to slučaj na našim prostorima.

– Mi smo malen odjel i uopće nemamo urologiju ili bilo koji dio kirurgije zasebno. Naša četiri doktora dječje kirurgije izvode sve operacijske zahvate i godišnje imamo negdje oko 250 operacija – dodao je indijski kirurg.

Na mostarskom simpoziju okupio je brojne stručnjak iz Njemačke, Švicarske, Italije, Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a uz doktora Joshia iz Indije po prvi put na ovaj simpozij došao je i Aseem Ravindra Shukla iz SAD-a.

Organizator simpozija je Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru te Kinderchirurgische Klinik im Dr. von Haunerschen Kinderspital Ludwig-Maximilians-Universitaet.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima