Nedjelja, 25 srpnja, 2021

U Sarajevu sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

Na današnjoj Osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH koja je održana u Sarajevu članovi Predsjedništva su detaljno upoznati o nizu aktivnosti koje je Savez poduzeo između dviju sjednica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Jedna od ključnih tačaka dnevnog reda bila je inicijativa Općine Centar Sarajevo za zaštitu prava na lokalnu samoupravu koja je povrijeđena donošenjem Uredbe o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlaštenjima na teritorij kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju s više od 50 posto ukupnog kapitala.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić rekao je da, osim što je ta Uredba donesena suprotno odredbama Zakona o principima lokalne samouprave, ona je otišla i korak dalje uvođenjem sistema supervizije prilikom provođenja procedure javnog oglasa za prijem uposlenika od strane kantonalne vlasti čime se direktno, i to Uredbom, miješa u isključivu nadležnost jedinica lokalne samouprave.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je naglasio da su jedinicima lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo oduzete sve nadležnosti osim Zakona o građevinskom zemljištu, te je rekao kako općinama u KS veći problem predstavljaju uredbe, nego zakoni.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Članovi Predsjedništva zaključili su da u Kantonu Sarajevo bude pokrenuta aktivnost oko obustave primjene Uredbe, odnosno njenog stavljanja van snage i da se ispita ustavnost i usklađenost sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH svih zakonskih rješenja u KS.

Također, članovima Predsjedništva su predstavljene i aktivnosti Saveza oko izrade Analize pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u FBiH, koja će poslužiti kao validan argument za pokretanje inicijative Saveza za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, na način da se poveća udio općina i gradova u raspodjeli javnih prihoda od indirektnih poreza, te prihoda od poreza na dohodak i poreza na dobit.

Navedeno je da osnovu za novu raspodjelu prihoda predstavlja činjenica da su se od 2006., kada je donesen trenutni procenat raspodjele prihoda od indirektnih poreza općinama i gradovima, prihodi općina i gradova od indirektnih poreza konstantno relativno umanjivani u odnosu na prihode viših razina vlasti temeljem otplate vanjskog duga FBiH, od kojeg jedinice lokalne samouprave često nisu dobivale sredstva i uživale koristi, dok su, istovremeno, rashodi općina i gradova rasli, jer su im sa viših nivoa vlasti prenošene nadležnosti bez prijenosa finansijskih sredstava za izvršavanje tih nadležnosti.

Dogovoreno je da će se potpisivanje Sporazuma o saradnji između Saveza općina i gradova FBiH s Predstavničkim domom Parlamenta FBiH provesti na Skupštini Saveza koja je planirana 26. juni 2019. u Neumu, te da će Savez kao pravni sljednik moći zastupati interese svojih članica u Parlamentu FBiH.

Na kraju je istaknuta potreba solidarisanja s jedinicama lokalne samouprave koje se susreću s poplavama koje su nedavno zadesile našu zemlju, saopćeno je.

(FENA) M.B.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas