Subota, 24 srpnja, 2021

U sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne održana predstava ‘Korak do Bosne’

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

U sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne, u četvrtak je u Vitezu u izvedbi studenata Franjevačke teologije iz Sarajeva odigrana predstava “Korak do Bosne”.

Priča prati fra Ivana Franju Jukića, njegov život u samostanu, njegovu borbu za prosvjetiteljstvo, te sukob s Omer-pašom Latasom.

Jukić je bio narodni prosvjetitelj, volio je svoju domovinu, te izgarao za idejom o tiskanju i izdavanju knjiga. Za života zagovarao je kulturne i osobne slobode, slobodu tiska i svjetovno školstvo. Ipak u Beču, u progonstvu, protjeran iz Bosne, umire ostavljen i sam, na korak do Bosne, priopćili su organizatori.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Tekst je prema predlošku Ivana Lovrenovića, dramatizirala Nada Đurevska, a Travničanka Anela Križanac kroz “Korak do Bosne”, svojom režijom oživljava san koji je fra Ivan Franjo Jukić usnuo.

Organizatori i domaćini predstave uz zahvalu Studentskom teatru Franjevačke teologije iz Sarajeva i voditelju sekcije fra Danijelu Nikoliću zahvalili su i menadžmentu JU Radio Vitez i GKM Vitez na tehničkoj potpori.

(FENA) I.B.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas