Subota, 24 srpnja, 2021

Udruženje poslodavaca: Odluka o poskupljenju gasa udar na privredu i građane

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine izrazili su nezadovoljstvo najavom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i resornog ministarstva o poskupljenju gasa za 30 posto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

U saopćenju su naveli da ih takva odluka ne iznenađuje imajući u vidu činjenicu da se “kontinuirano govori o rasterećenju privrede u Federaciji, a samo u posljednjih mjesec dana donesene su tri odluke kojima se poslodavcima nameću dodatna opterećenja”.

– Odlukom o povećanju cijene prirodnog gasa po okončanju grijne sezone, kada domaćinstva prestaju u značajnijoj mjeri koristiti taj energent, Vlada FBiH pokušava predstaviti ovu odluku kao brigu o građanima, na način da će ovaj cjenovni udar osjetiti ponajprije privreda – smatraju u Udruženju poslodavaca FBiH.

Oni s druge strane tvrde da će i građani osjetiti posljedice te odluke jer su kompanije prisiljene zbog više cijene gasa povećati cijene proizvoda, tako da će građani, kao krajnji potrošači proizvoda, na kraju plaćati veću cijenu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Upozorili su na veliku razliku između cijene naknada za građanstvo i preduzeća, za građanstvo ona iznosi 80 KM na 1.000 kubnih metara gasa, a za privredna preduzeća 260 KM, što je više od tri puta.

Pozvali su nadležne da izrade strategije korištenja prirodnog gasa na način da stimuliraju privredu da koriste prirodni gas i na taj način koriste ranije zakupljene kapacitete nabavke i distribucije gasa.

(FENA) L.A.

 

 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas