Utorak, 3 kolovoza, 2021

Vodostaj Bosne na području Kaknja jutros iznosi 211 cm

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Vodostaj Bosne na području Kaknja jutros iznosi 211 cm u odnosu na jučerašnjih 132 cm. Ranija iskustva pokazuju da rijeka Bosna počinje prouzrokovati probleme kada dosegne vodostaj od 370 cm.

Kako se navodi u saopćenju Općine Kakanj, službenici civilne zaštite kontinuirano prate visinu vodostaja, te mjerenje jutros pokazuje da vodostaj Trstionice iznosi 47,3 cm, a vodostaj Zgošće 27,8 cm.

Služba civilne zaštite iz sata u sat prati vodostaje i spremna je intervenirati u slučaju potrebe kako bi se zaštitili ljudi i njihova imovina.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

– U slučaju da se uoče određena začepljenja potoka apelujemo na stanovništvo da izvrši njegovo čišćenje i pročepljenje, pod uslovom da takva aktivnost ne predstavlja opasnost za ljude. Ukoliko se uoči nekontrolisani tok vode u blizini kuća, na livadama i slično, sugerišemo da se uz pomoć alata prokopaju kanalići kako bi se kontrolisao tok vode – saopćeno je.

Česte pojave klizišta na području Kaknja ukazuju i na potrebu angažmana svakog mještanina.

Služba civilne zaštite, navodi se u saopćenju, učestalo poziva mještane u kakanjskim mjesnim zajednicama da obiđu terene svojih sela, naselja i mjesnih zajednica, da iskopaju kanale i kanaliće na svojim njivama kako vode ne bi nekontrolisano tekle, da prokopaju ili očiste kanale pored nekategorisanih puteva u svojim naseljima, da od nanosa očiste propuste na potocima, te da poduzmu druge radnje kojima se sprečava pojava klizišta, pojava plavljenja i slično.

(FENA) M.L.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas