10 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Gradonačelnik Kasumović: Spreman sam oprostiti dug RMU Zenica, svaki rudar bi dobio po 4.500 KM

Spreman sam da, zajedno sa prozeničkim vijećnicima, oprostim dug koji, prema sudskim presudama, Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica ima prema Gradu Zenicu u iznosu od oko 2,6 miliona KM, ukoliko će Elektroprivreda BiH, odnosno Uprava zeničkog rudnika, isplatiti ta sredstva rudarima.

Naši komorati svakodnevno riskiraju svoje živote i silaze u utrobu zemlje kako bi zaradili za hljeb sa sedam kora, zbog čega smatram da bi ovaj prijedlog bio od općeg dobra za sve rudare.

Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica ima prema Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi. Napominjem, na ovaj način bi svaki rudar dobio po 4.500 KM!

Gradsko vijeće Zenica, odnosno prozenički vijećnici, odmah bi donijeli odluku o otpisu dugova rudniku Zenica. Smatram kako bi ta sredstva umnogome pomogla rudarima, a oprost duga konačno stavio tačku na brojna blokiranja i deblokiranja računa. 

Pozivam Elektroprivredu BiH i Upravu RMU Zenica da prihvate ovaj prijedlog, kojim bi apsolutno pokazali da itekako cijenimo poziv rudara koji, kako bi prehranili svoje porodice, odlaze u jamu i nikada ne znaju hoće li se vratiti kući. 

  Općina Novi Travnik: Donesena Odluka o raspodjeli sredstava organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama

Ukoliko, ipak, Elektroprivreda BiH i Uprava RMU Zenica ne prihvate ovaj dobronamjeran prijedlog za rješenje dugogodišnjeg problema, Grad Zenica će naplatiti svoja potraživanja. 

Uvaženi rudari, moji sugrađani, duboko vjerujem da će oni koji odlučuju o vašim sudbinama u RMU Zenica prihvatiti fer i korektnu ponudu.

Vaš gradonačelnik!

Fuad Kasumović

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Rahela
Rahelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU