Petak, 7 svibnja, 2021

Hasanbegović: Vrijeme je za ružičastu haljinu kad je svijet siv

- Oglašavanje -

Izdavačka kuća „Vrijeme“ iz Zenice  objavila je zbirku poezije „Žena u ružičastoj haljini“ autorice  Dijale Hasanbegović.

-Vrijeme je za ružičastu haljinu onda kada je svijet siv. I možda ćemo se lagati, ali to ćemo raditi ružičasto. I lagati se, do kosti iskreno – kazala je u izjavi za Fenu Hasanbegović.

Poredeći „Ženu u ružičastoj haljini“ sa prethodnom zbirkom „Neće biti djece za rat“, Dijala Hasanbegović kaže da su ove dvije zbirke mnogo različite.

– U ‘Ženi u ružičastoj haljini’  ima mnogo više mog ličnog glasa. Ako je prva zbirka bila apokalipsa, ova je život poslije nje. Istovremeno se radi o kraju i početku. Ako je prva zbirka bila haos buke i mraka, mogu reći da je ova porod tog haosa i sudaranja svjetova. Svakako, neke teme kojima sam se bavila i u prvoj zbirci su tu, no umjesto krvnih odnosa i oproštaja s onima koji su nam rođeni, ova je knjiga oproštaj sa mladom pjesnikinjom punom bjesa, i pogled u sebe. Ova je zbirka također odluka da se nastavi živjeti, uvijek i uprkos svemu – izjavila je za Fenu  Hasanbegović.

- Oglašavanje -

Dijala Hasanbegović je novinarka, pjesnikinja i književna kritičarka. Radila je za sedmičnik „Dani“ kao književna i pozorišna kritičarka i kao urednica portala Radio Sarajeva . Objavljivala je eseje, poeziju i kritike za različite književne časopise. Pjesme su joj prevođene na engleski, poljski i norveški; prvi engleski prevod objavljen je u The American Poetry Review (septembar, 2007). Objavila je zbirke poezije “Neće biti djece za rat” (Vrijeme Zenica, 2017) i “Žena u ružičastoj haljini” (Vrijeme Zenica, 2021).

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x