Hrvatska danas dobija petog predsjednika, Milanović polaže zakletvu

Zoran Milanović danas će postati peti predsjednik Republike Hrvatske.

Predsjednička inauguracija Zorana Milanovića održat će se na Pantovčaku danas, s početkom u 12 sati, kao prva koja neće biti održana na Markovu trgu i s najmanje uzvanika do sada.

Na nju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsjednika, porodica izabranog predsjednika te članovi njegovog izbornog stožera.

Ceremoniji inauguracije prisustvovat će predsjednik i suci Ustavnoga suda, izvođači himne te klapa HRM-a Sveti Juraj, a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bit će orkestar HV-a te postroj Počasno-zaštitne bojne.

To je prvi put da inauguracija predsjednika neće biti održana na Trgu sv. Marka, a na njoj neće biti predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika Crkve. Milanović, kao i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, neće nositi lentu.

Milanović je peti predsjednik Republike, a na tu dužnost je izabran 5. siječnja 2020. godine nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU