Hrvatska ministrica poručila: Nema zapošljavanja s diplomama iz Republike Srpske

Hrvatska ministrica nauke i obrazovanja Republike Blaženka Divjak izjavila je da Republika Srpska odbija na zahtjev Republike Hrvatske provjeravati diplome koje potječu iz tog bh. entiteta i zato će biti zaustavljeno zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama iz entiteta.

Ministrica Divjak je, gostujući na televiziji N1, komentarisala provjeru diploma u hrvatskom školstvu, koju od 1300 direktora hrvatskih škola nije prošlo njih stotinu, prenosi Index.hr

“Poslali smo dopis da nema izgovora da se to provede, različiti su bili izgovori zašto se do sada nije provelo”, rekla je, dodavši kako je do sada pronađeno 49 nevjerodostojnih isprava.

“Proces još uvijek traje. Osamdeset posto sistema je provjereno”, naglasila je ministrica Divjak, rekavši kako je omjer svjedodžbi i diploma pola-pola.

Divjak se ujedno požalila da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske i zbog toga će, kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

“Da je jedna, bila bi previše, a pedeset je puno previše”, istaknula je ministrica.

U ministarstvima postoji procedura obavezne provjere diploma, a Divjak smatra da bi se isto trebalo uvesti svugdje – od javnih tijela i poduzeća do svih ostalih.

“U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti prije godinu dana da će biti toliko problema. Od same tromosti sustava da se to pokrene, neki ravnatelji nisu to proveli na vrijeme, tražili su izgovore”, dodala je.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU