Indija slijetanjem na južni pol Mjeseca ulazi u historiju

Indija je postala prva zemlja koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu blizu južnog pola Mjeseca, u historijskom trenutku koji je izazvao oduševljenje širom zemlje.

Chandrayaan-3, što na sanskrtu znači “mjesečeva letjelica”, spustio je svoj Vikram lender nešto poslije 18:00 po indijskom vremenu u blizini malo istraženog južnog pola Mjeseca što je prvi put za bilo koji svjetski svemirski program.

Za Indiju, uspješno slijetanje označava njenu pojavu kao svemirske sile, jer vlada nastoji potaknuti ulaganja u privatna svemirska lansiranja i povezane poslove bazirane na satelitima. Ljudi širom zemlje nisu se odvajali od televizijskih ekrana izgovarajući molitve dok se letjelica približavala površini. Premijer zemlje, Narendra Modi, posmatrao je slijetanje iz Južne Afrike, gdje prisustvuje samitu BRICS-a.

Misija je pokrenuta prije skoro šest sedmica pred hiljadama navijački raspoloženih gledalaca, a trebalo joj je mnogo duže da stigne do Mjeseca nego misijama Apolo 1960-ih i 1970-ih, koje su stigle za nekoliko dana.

Indija koristi rakete mnogo manje moćne nego što su to činile SAD tada. Umjesto toga, sonda je nekoliko puta obišla Zemlju kako bi dobila brzinu prije nego što je krenula na svoj put dug mjesec dana. Neravni teren otežava slijetanje na južni pol. Vodeni led u regionu mogao bi snabdjeti gorivo, kisik i vodu za piće za buduće misije.

Ovo je bio drugi pokušaj Indije da se spusti na Mjesec. Godine 2019, ISRO-ova misija Chandrayaan-2 uspješno je rasporedila orbiter, ali se njegov lender srušio.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da je njena prva misija na Mjesec u 47 godina – koja je također ciljala na južni pol – propala nakon što se njena svemirska letjelica Luna-25 otela kontroli i srušila.

Rover sa šest kotača trebao bi lutati površinom Mjeseca prikupljajući slike i podatke. Očekuje se da će Chandrayaan-3 ostati u funkciji dvije sedmice, izvodeći niz eksperimenata uključujući spektrometarsku analizu mineralnog sastava mjesečeve površine.

federalna.ba/The Guardian

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU