-7.1 C
Sarajevo
Srijeda, 8 veljače, 2023

INZ obavio preventivne preglede građana povodom Svjetskog dana osteoporoze

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je tokom prošle i početkom ove sedmice, povodom Svjetskog dana osteoporoze, proveo javnozdravstvenu akciju, čiji je cilj bio podizanje svijesti u prevenciji, dijagnozi i liječenju osteoporoze.

U prostorijama Instituta građanima je omogućeno besplatno ultrazvučno mjerenje gustoće kostiju i procjenu rizika od osteoporoze uz pregled ljekara.

– Ukupno je 101 osoba pregledana. Kod 34 osobe je evidentirana osteoporoza, kod 18 osoba osteopenija (smanjena gustoću kostiju nastala zbog gubitka koštane mase). Svim osobama, bez obzira na rezultate kontrolnog mjerenja, dati su savjeti i preporuke za dalje postupanje, kaže dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Osteoporoza je hronična bolest koštanog sistema koja nastaje zbog gubitka koštane mase i smanjenja mineralne koštane gustoće, odnosno poremećaja u građi koštanog tkiva. Posljedično nastaje razrijeđenost i krhkost kostiju sa povećanom sklonošću prijelomima koji se najčešće dešavaju na pršljenovima kičmenog stuba, ruku ili kuka.

Tokom godine INZ provodi niz besplatnih preventivnih akcija, poput pregleda melanoma kože, BMI i načina prehrane, šećera u krvi, a učenici i studenti u ZDK su podvrgnuti redovnim praćenjima lokomotornog sistema (kičma, stopala), vida, sluha…

  Crveni križ FBiH organizira Izvještajnu konferenciju mladih i edukaciju za lidere

Uz ove, provode se cjelogodišnje akcije skrininga karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, kao i mnogobrojne druge preventivne aktivnosti usmjerene prema cjelokupnoj populaciji ovog Kantona.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU