2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  INZ: Putna apoteka

  ()

  Kako bi putovanje na odmor bilo uspješno, bez nepotrebnog stresa i proteklo u zdravlju, potrebno ga je pomno planirati i što manje stvari prepustiti slučaju. Na put ne krećite bez “putne apoteke”. Njena veličina i sadržaj ovisi o broju putnika i njihovim potrebama.

  Nosite li u njoj više vrsta raznih lijekova, provjerite upute proizvođača o njihovom čuvanju i temperaturi pohrane. Naime, neki su lijekovi više osjetljivi na svjetlost, temperaturu i vlagu, te se preporučuje da ih se nosi u kutijama zaštićenim od svjetlosti i vlage, na temperaturi do 25 °C.

  Također, ukoliko putujete u inostranstvo, provjerite carinska i zakonska pravila država kroz koje putujete i države u koju putujete, kada su u pitanju lijekovi, njihov transport, te koji su potrebni “papiri” koji trebaju da budu uz lijekove, ističu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

  – Ako u svojoj putnoj apoteci nosite lijekove ili neke antiserume koji se moraju čuvati na niskim temperaturama (u hladnjaku), svakako za njih osigurajte mjesto u torbi-hladnjaku, u za njih propisanim uvjetima. Putnu apoteku čuvati van dohvata djece. Nemojte uzimati lijek koji je promijenio boju ili oblik.

  Također, čuvajte lijekove u originalnoj ambalaži, kako biste znali rok trajanja. Ne preporučuje se uzimanje lijeka poslije datuma isteka roka trajanja odštampanog na ambalaži, jer se njegova svojstva mogu promijeniti, a efikasnost smanjiti, navodi dr. spec Elma Kuduzović, rukovoditelj Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u.

  Neophodni i preporučeni sadržaj Putne apoteke

  Putna apoteka uglavnom je istog sadržaja kao ormarić za prvu pomoć, s tim da se sadržaj prilagođava i proširuje ovisno o dobi i zdravstvenom stanju putnika, pa i vrsti putovanja (putujete li brodom, u daleke krajeve i slično).

  Zdravim putnicima najčešće se savjetuje da im ljetna putna apoteka sadrži pribor za prvu pomoć (sve ono što je potrebno za zbrinjavanje manjih ozljeda i rana – dezinficijens, tj. antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoje i flastere te makazice i pincetu), toplomjer (nezaobilazan sastojak poslužiti će i odraslima i djeci), lijek protiv mučnine na putovanju (za one koji ne podnose vožnju, u preporučenoj dozi pola sata prije polaska na put), lijek protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature (tablete za odrasle i sirup za djecu).

  Neophodni su i proizvodi protiv proljeva i prašak s elektrolitima za pripravu otopine protiv dehidracije – proljev ili dijareja u putnika vrlo je česta ljetna tegoba. Iako naoko bezazlen, proljev ljeti može biti opasan zbog povećanog gubitka tekućine i elektrolita, pa postoji povećana opasnost od dehidracije, grčeva i poremećaja rada srca.

  U putnoj apoteci mjesto imaju i probiotici – za obnavljanje crijevne flore nakon proljeva korisna su prirodna dopuna prehrane, a sadrže korisne žive probiotičke bakterije, ponekad u kombinaciji s vitaminima i oligoelementima, dodaci prehrani za regulisanje zatvora (čaj, čepići), antihistaminska mast, krema, gel (sredstva za ublažavanje svrbeža, osjećaja pečenja, bola i crvenila kože nakon uboda insekata).

  Zaštita kože i tijela

  U prirodu ne odlazite bez repelenata – sredstava za zaštitu od insekata, kapi za nos i pastile za grlo (ljeti su česte prehlade, pa je poželjno da vam se pri ruci nađu kapi za smanjenje otoka sluznice nosa te pastile koje će poslužiti za dezinfekciju usta i ublažavanje bolova u grlu).

  – Bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, mislite o zaštiti od sunca, čak i kad je oblačno. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 30 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva do tri sata te nakon svakog kupanja. Krema ili gel za njegu kože nadražene sunčevim zrakama i opeklinama hlade i umiruju nadraženu kožu, a mogu poslužiti i za neka slična stanja, poput uboda kukaca, ističe dr. Kuduzović.

  Preporuke INZ-a za hronične bolesnike i starije ljude su da prije polaska na put posjete ljekara kako bi dobili savjete o očuvanju zdravlja i da bi na vrijeme pripremili potrebne recepte. Ne krećite na put bez medicinske dokumentacije.

  Ne zaboravite ponijeti lijekove koje redovno uzimate – prema broju dana, izračunajte koliko vam je lijekova potrebno za put! Saznajte lokaciju ambulante hitne medicinske pomoći i apoteke u mjestu gdje ćete boraviti. Ponesite zdravstvene knjižice i ako bolujete od neke bolesti, najvažniju medicinsku dokumentaciju.

  Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO