Ispovijest ljubavnice koja je odlučila da više nikada ne bude “druga”

“Sada mi je jasno zašto žene pristaju da budu ljubavnice. Iako sam ih oduvijek osuđivala, bila sam jedna od njih”, ovako počinje izjava tridesetogodišnje žene iz Beograda koja je tipičnu tajnu vezu sa muškarcem zamijenila epitetom “druga žena”.

– Nijedna žena kao djevojčica ne mašta da će kada poraste da bude ljubavnica koja neće doživjeti vjenčanje sa čovjekom kojeg voli. Ko ne vjeruje da se u ovakav odnos ulazi slučajno i bez zadnjih namjera, želim da nikada ne doživi ovo iskustvo i ne shvati da sam bila u pravu. Nikada nisam željela da budem “druga”, samo sam slijepo vjerovala, dok on je vješto lagao – kaže djevojka iz Beograda.

– U početku je sve ličilo na idiličnu bajku. On je bio moja podrška, oslonac i zaštitnik, a ja njegova “srodna duša”, kako me je često nazivao. Umjeli smo satima da se gledamo kao najzaljubljeniji par na svijetu i tinejdžeri su nam zavidjeli. Sloboda uma, srca i duha. Živjela sam u iščekivanju trena kada će potpisati papire za razvod, a po njegovim riječima bilo je samo pitanje dana, međutim… Ja sam bila njegova, a on ničiji – nastavila je.

– Ja sam bila kreator i nemoćni učesnik. Znala sam u šta se upuštam. Putovali smo, izlazili, šetali, spavali i budili se zajedno. Radili sve što rade dvoje ljudi koji su u vezi. Bez zadrške. Uživali smo, a kada sam poželjela da izađem iz toga, shvatila sam da ne mogu. Nije lako reći srcu “NE”.

– To je ljubavni odnos u kojem je sve prećutno dozvoljeno i jasno. Utoliko je njegova predstava žene za mene bila nevidljiva. Govorio je kako ona nije važna i da jedan papir u opštini neće uticati na nas. Kada sam ga pitala za djecu, rekao je da su jedini i posljednji atomi tog braka djeca, ali da i ona trpe i osjećaju nesklad. Laži su se nizale, a ja sam vjerovala u njih.

– Iznajmili smo stan. Isprva je to bilo naše malo ljubavno gnijezdo, a kasnije se pretvarilo u Danteovih devet krugova pakla. Čekala sam ga noćima, a on je uvijek imao iste izgovore. Govorio je da ga ona ucjenjuje djecom, a istina je bila daleko drugačija. Ona nije ništa slutila, a on je pored mene i nje imao još žena.

– Srela sam ga sa suprugom na vjenčanju zajedničkog prijatelja. Izgledali su sretno i držali su se za ruke. Dok sam ja planirala život s njim, on je uživao u životu sa njom. Objavili su da je ona u drugom stanju i tada je uslijedio naš kraj. Fantazija o tome da je to za mene ljubav, za njega je bilo samo novo, neotkriveno, drugačije i daleko od ustaljenog.

Sada je sama i odlučna da više nikada neće biti “druga žena”.

fokus.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU