IZBORI/ U BiH otvorena glasačka mjesta za izbore u Hrvatskoj

U Bosni i Hercegovini jutros su otvorena glasačka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a glasat će se i u nedjelju

U subotu ujutro u BiH počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a dvadeset biračkih mjesta u Mostaru otvorena su jutros u sedam sati, dok je u Sarajevu otvoreno šest biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi, prenosi Fena.

Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH održavaju se dva dana, u subotu i nedjelju, 4. i 5. jula, a u BiH glasačima će biti dostupno 45 birališta.

Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u sedam sati.

U Hrvatskoj je danas predizborna šutnja koja je počela sinoć u 00.00 i traje do 19.00 sati u nedjelju kada bi trebalo da budu zatvorena birališta za ove parlamentarne izbore.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U 11. izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185.000. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu glasaju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.

Saglasnost za provedbu izbora za Hrvatski sabor na području BiH dalo je Vijeće ministara 11. juna.

Sve tehničke pripreme za provedbu izbornog procesa dovršene su u petak.

Mjere zaštite
Konzulica – savjetnica i koordinatorica izbornoga procesa Generalnog konzulata RH u Mostaru Jadranka Modrić ističe kako se zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ Petra Bakule i Gimnaziji Fra Grge Martića, u Ulici kralja Tomislava, provedi dezinfekcija i pridržava se uputa o fizičkoj distanci.

“Članovi biračkih odbora nose zaštitne maske i rukavice, a biračima, koji će po dolasku na biralište morati dezinficirati ruke, preporuča se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić”, kazala je koordinatorica izbornog procesa.

Po njenim riječima, poduzimaju se i mjere kako bi se održala fizička distanca među glasačima koji dolaze na biračko mjesto. Modrić je dodala kako se zasad birači pridržavaju uputa ali i da nema gužve.

Uz Hrvatsku, gdje će se izbori za Sabor održat 5. jula, izbori će se provesti u još 42 države širom svijeta.

Ukupno je određeno 112 biračkih mjesta, od čega 45 u Bosni i Hercegovini.

U Njemačkoj je 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj te u Kanadi.

U petak u 23 sata po hrvatskom vremenu izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora počeli su u Australiji.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inostranstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati. (Al Jazzera)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU