-1.1 C
Sarajevo
Subota, 28 siječnja, 2023

Izložba “Industrijalizacija u toku” dobitnik prestižne međunarodne nagrade

Izložba “Industrijalizacija u toku”, u produkciji Cultural Heritage without Borders BiH (CHwB), Fondacija kulturno naslijeđe bez granica, dobitnik je prestižne međunarodne nagrade BigSEE Architecture Award 2021. u kategoriji Landscape and urban space a koja se dodjeljuje za dvadeset i jednu zemlju jugoistočne Evrope, te da je nominirana za Grand Prix. 

Multimedijalna izložba rezultat je multidisciplinarnog pristupa u radu grupe stručnjaka različitih profila, arhitekata, grafičkih dizajnera, historičara koji su putem savremene interpretacije baštine uz inovativan pristup u dizajnu i vizuelnom identitetu posjetioce vodili na svojevrsno putovanje kroz stogodišnji razvoj industrije, učili o tome kako je industrija mijenjala i modernizirala bosanskohercegovačko društvo, ukazali šta ona predstavlja u kulturi sjećanja, te zašto je industrijsko naslijeđe kao dio evropske kulturne baštine danas važno. 

Nagradom BigSEE izložba “Industrijalizacija u toku”, autorsko djelo tima: Sanja Vrzić, Aleksandra Nina Knežević, Amra Čusto, Peđa Kazazović, Adisa Džino Šuta i saradnici, ocijenjeno je kao zanimljiv, originalan izraz koji baštinu čini vidljivijom, kao kreativno i odgovorno prezentiranje naslijeđa namijenjeno svima, ali posebno mlađim generacijama. Dizajnersko rješenje, grafički prikazi, kratki filmovi, uz birane tekstualne sadržaje omogućili su “živi” doživljaj industrije i interakciju publike sa svakim dijelom izložbe. 

  ZDK/ Izmjenama Zakona omogućiti isplatu porodiljskih naknada

Izložba je realizirana u saradnji sa Europskom unijom, a dodatan značaj joj daje činjenica da je nastala i u partnerstvu sa baštinskim institucijama: Historijskim muzejom BiH, Muzejom grada Zenice, Muzejem Jugoslavije i Filmskim centrom Sarajevo. Zadovoljstvo autorima predstavlja i što je tokom 2020. godine predstavljena u četiri bosanskogercegovačka grada: Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Zenici. 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU