Izložba u Galeriji ‘Preporod’: Sjećanje na slikaricu i planinarku Amru Kozić, za njen rođendan

U Galeriji “Preporod” u Sarajevu, u ponedjeljak 8. aprila bit će otvorena izložba ‘Amra Kozić Moje planine’. Sadrži tridesetak radova akademske slikarice Amre Kozić, koja je preminula prošle godine. Njeni prijatelji i njen brat posvetili su joj tu izložbu, za njen rođendan. 

– Amra Kozić fizički nas je napustila prije godinu dana, ali je ona tu sa nama. Njeni prijatelji i njen brat organizirali su se da, za njen rođendan, upriliče izložbu kao sjećanje na našu Amru Kozić – kazala je za Fenu slikarica Mirsada Baljić, koja je zajedno sa kolegama uključena u organizaciju izložbe radova Amre Kozić.

Prisjetila se dugogodišnje suradnje i prijateljstva sa Amrom Kozić, koja je rezultirala sa mnogo lijepih i kvalitetnih izložbi i druženja. Bile su okupljene oko umjetnosti, živjele su umjetnost.

– Godine suradnje i onda želite da zaustavite taj trenutak. Sa jednom izložbom da se vratite, da vratite Amrine slike u Galeriju “Preporod”, da se okupe njeni prijatelji i sve to pogledaju. Da na neki način uspostavimo emotivnu nit prema Amri, koja možda tamo negdje gleda neke nove ljepše pejzaže – kazala je.

Izložba je u organizaciji BZK “Preporod” i Galerije “Preporod”. Prema riječima Mirsade Baljić, u organizaciju izložbe radova Amre Kozić uključene su i njene kolege Ilonka Jasak i Adis Lukač, te njen brat Amir Kozić. Izložba će sačinjavati tridesetak slika raznih veličina, prvenstveno tehnike akril na platnu i kombinovana tehnika na papiru. Bit će prezentiran presjek rada Amre Kozić u posljednjih petnaestak godina, a tako će pokušati prezentirati ono što je ona radila, posebno njenu vezanost za planine u svim godišnjim dobima.

A Amra je istinski voljela slikarstvo i planine. U tom svijetu osjećala se najbolje, upravo su planine i prevladavale na njenim slikarskim platnima.

Rado Amru pamte i njeni prijatelji planinari. Prošla je Amra mnoge značajne vrhove, zabilježila brojne uspone. Uvijek je rado pohodila planine, uživala u njihovim blagodetima.

Amra Kozić (09.04.1967. -13.03.2023.) rođena je u Sarajevu, gdje je živjela i radila. Pohađala je Srednju umjetničku školu u Sarajevu, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer grafika i likovni pedagog. Bila je članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH). Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi ULUBiH, održala niz samostalnih izložbi. Bila je dugogodišnji saradnik Galerije “Preporod”.

Izložbu u Galeriji “Preporod” 8. aprila otvorit će predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, s početkom u 18 sati.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU