Kako je Smart zamalo ušao u Formulu 1? (VIDEO)

0
37

Smart je mali gradski automobil, a da li ga možete zamisliti kao takmičara u Formuli 1?

Mercedes, Ferrari, Alfa Romeo, Aston Martin, Lotus, BMW, Toyota, Reno… Tokom historije smo u šampionatu Formule 1 mogli da vidimo veliki broj proizvođača automobila.

Vjerovali ili ne i Smart je početkom 21. vijeka mogao da bude sudionik, kao dio Jordan tima i evo o čemu se tu zapravo radi.

Ekipa Jordana se dugo takmičila s Hondinim motorima i 1998. godine je Honda pokušala da kupi ekipu, ali Edi Jordantadašnji vlasnik, nije želio ni da čuje.

“Ime Jordan u svijetu automobilizma znači više nego Honda”, rekao je Edi tada.

Honda je brzo odustala od te ideje i kasnije oformili BAR Honda tim (British American Racing) i ubrzo smo došli do situacije u kojoj Honda želi da otkaže saradnju sa Jordanom i prestane da ih snabdijeva motorom.

Edi Jordan je riješio da posluša savjetnike i potpiše ugovor s Ford – Cosworthom kako bi dobio kvalitetan motor, ali je tražio alternativu i to je bio momenat kada Smart ulazi u priču.

Jordan je došao u Mercedes na razgovore oko novog snabdjevača motora za 2004. godinu i tada su iz Mercedesa predložili Smartov motor, što je Edi Jordan prihvatio, ali je tu došao na red novi problem.

Ekipa je morala da raskine ugovor s Ford-Cosworthom, a pošto pričamo o vremenu u kom je bilo mnogo tenzija, na sastanku je poslije dosta pritisaka izglasano da nezavisne ekipe moraju da ostanu u saradnji s Ford-Cosworthom.

Na ovaj način je Smart ostao bez angažmana u Formuli 1 u ekipi Jordan, ali morate priznati da bi bilo i te kako zanimljivo vidjeti kako bi to izgledalo.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare