-0.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Kalendar trudnoće

Trudnoća, nešto što partneri nestrpljivo čekaju.

Kada spermij oplodi jajnu stanicu nakon što je puštena iz jajnika tokom ovolucije, time počinje Vaša radost.

Oplođena jajna stanica zatim putuje u maternicu, gdje dolazi do implantacije. Uspješna implantacija rezultira trudnoćom. Za cijeli razvoj Vaše trudnoće najbolje bi bilo da pratite uz kalendar trudnoće.

Cjelovita trudnoća u prosjeku traje 40 sedmica. Mnogo je faktora koji mogu uticati na trudnoću. Žene koje dobiju ranu dijagnozu trudnoće i prenatalnu njegu vjerojatnije će imati zdravu trudnoću i  samim tim roditi zdravu bebu.

Naravno, to ne mora biti slučaj ukoliko saznate kasnije za trudnoću. Trudnoća je jedno po meni cijelo putovanje. Iz sedmice u sedmicu nezaboravan doživljaj naše trudnoće možemo detaljnije prolaziti uz kalendar trudnoće .

Simptomi trudnoće

Možda ćete primijetiti neke znakove i simptome prije nego što uopće napravite test za trudnoću. Drugi će se pojaviti sedmicama kasnije, kako se nivo hormona u našem tijelu mijenja.

kalendar trudnoće
kalendar trudnoće

Izostanak menstrualnog ciklusa

Propuštena mjesečnica jedan je od najranijih simptoma trudnoće (i možda najklasičniji). Međutim, propuštena mjesečnica ne znači nužno da ste trudni, pogotovo ako Vaš ciklus ima tendenciju da nije „redovan“.

Postoji mmnogo zdravstvenih razloga osim trudnoće koja mogu prouzrokovati kasno ili propušteno razdoblje.

Glavobolja

Glavobolje su česte u ranoj trudnoći. Obično ih uzrokuju promijenjene razine hormona i povećani volumen krvi. Obratite se svom doktoru ako Vaše glavobolje ne nestanu ili su jako bolne.

Neke žene mogu osjetiti lagano krvarenje i mrlje u ranoj trudnoći. Ovo krvarenje je najčešće rezultat implantacije. Implantacija se obično događa jedna do dvije sedmice nakon oplodnje.

Krvarenje u ranoj trudnoći također može biti posljedica relativno manjih stanja poput infekcije ili iritacije. To često utiče na površinu vrata maternice (koja je tokom trudnoće vrlo osjetljiva).

Krvarenje također ponekad može signalizirati ozbiljnu komplikaciju u trudnoći, poput pobačaja, ektopične trudnoće ili previje posteljice. Uvijek se obratite svom doktoru ukoliko ste zabrinuti.

Debljanje

Možete očekivati ​​da ćete se u prvih nekoliko mjeseci trudnoće udebljati između 1 i 4 kilograma. Debljanje je bolje ostaviti za drugo tromjesečje Vaše trudnoće.

Hipertenzija izazvana trudnoćom

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija ponekad se razvija tokom trudnoće. Brojni faktori mogu povećati Vaš rizik, uključujući:

-prekomjerna tjelesna težina ili pretilost

-pušenje

-s prethodnom anamnezom ili obiteljskom anamnezom hipertenzije izazvane trudnoćom.

Žgaravica

Hormoni oslobođeni tokom trudnoće ponekad mogu „opustiti ventil“ između želuca i jednjaka. Kad želučana kiselina ističe, to može rezultirati žgaravicom.

Zatvor

Promjene hormona tokom rane trudnoće mogu usporiti Vaš probavni sistem. Kao rezultat toga, može „dobiti“ zatvor.

Grčevi

Kako se mišići u maternici počinju rastezati i širiti, možda ćete osjetiti povlačenje koje nalikuje menstrualnim grčevima. Ako se uz grčeve pojave mrlje ili krvarenje, to bi moglo značiti pobačaj ili izvanmaterničnu trudnoću. U svakom slučaju se konsultujete sa ljekarom.

Gore navedeni simptomi vrlo lako mogu i da Vas zaobiđu, i zato se nemojte mnogo opterećavati nekim stvarima. Čak iako imate geneteske tendencije za gore navedene simptome. Trudnoća zna biti apsolutno različita kod iste žene, a ne od žene do žene. Tako da opustite se i prepustite se uživanju i rastu malog stvorenja u Vama.

Prvo tromjesečje

Dijete brzo raste tokom prvog tromjesečja (od 1. do 12. sedmice). Fetus počinje razvijati svoj mozak, leđnu moždinu i organe. Bebino srce također će početi kucati.

Tokom prvog tromjesečja vjerojatnost pobačaja relativno je velika. Prema Američkom istraživanju opstetričara i ginekologa (ACOG), procjenjuje se da oko 1 od 10 trudnoća završava pobačajem, a da se oko 85 posto njih dogodi u prvom tromjesečju.

Odmah potražite pomoć ako osjetite simptome pobačaja.

kalendar trudnoće
kalendar trudnoće

Drugo tromjesečje

Tokom drugog tromjesečja trudnoće (od 13. do 27. sedmice) Vaš će liječnik vjerojatno izvesti ultrazvuk anatomije.

Ovaj test provjerava fetusovo tijelo na bilo kakve razvojne abnormalnosti. Rezultati ispitivanja mogu otkriti i spol Vaše bebe ako to želite saznati prije rođenja djeteta.

Vjerojatno ćete početi osjećati kako se vaše dijete kreće, vrti i udara unutar maternice.

Nakon 23 sedmice, dijete u maternici smatra se “održivim”. To znači da bi mogao preživjeti živeći izvan vaše maternice. Bebe rođene ovako rano često imaju ozbiljne medicinske probleme. Vaša beba ima puno veće šanse da se rodi zdrava što duže budete mogli nositi trudnoću.

Treće tromjesečje

Tokom trećeg tromjesečja (od 28. do 40. sedmice) debljanje će se ubrzati i možda ćete se osjećati znatno umornije.

Vaša beba sada može osjetiti svjetlost, kao i otvoriti i zatvoriti oči. Njene kosti su također oblikovane.

kalendar trudnoće
kalendar trudnoće

Kako se trudovi približavaju, možete osjećati nelagodu u zdjelici, a noge Vam mogu „oticati“. Kontrakcije koje ne dovode do porođaja, poznate kao Braxton-Hicksove kontrakcije, mogu se početi događati par sedmica prije porođaja.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU