13.8 C
Sarajevo
Subota, 10 prosinca, 2022

Kasumović traži poništenje izbora te podnosi krivičnu prijavu protiv GIK-a Zenica

Predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad (BH-KF), gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, obznanio je na današnjoj pres-konferenciju tog političkog subjekta sa sjedištem u Zenici dokumenta za koja tvrdi da dokazuju izbornu krađu u tom gradu.

Kasumović je ustvrdio da je “veliki aktivista SDA Meša Šaćirović”, u prostorijama Gradske izborne komisije Grada Zenica, s “lažnom akreditacijom da može posmatrati”, boravio kada su se mijenjali birački odbori. U prostorijama GIK-a Zenica, kaže on, Šaćirović je boravio i u nedjelju ujutro.

-Danas ide krivična prijava protiv GiK-a Zenica, jer su oni dozvolili to. Oni su morali ili trebali znati da je to lažna akreditacija, jer akreditacije upravo izdaje taj GiK – izjavio je Kasumović na pres-konferenciji.

Najavljuje da će zbog nepravilnosti od Centralne izborne komisije (CIK) tražiti poništavanje izbore u Gradu Zenica.

-Ovo je sve osim izbora. Obično se u narodu kaže da ko gubi ima pravo da se žali, a naprotiv, ovo je prvi put u istoriji, mislim u svijetu, da čovjek koji je apsolutno pobijedio u Zenici, traži poništenje izbora. Ja, kao apsolutni pobjednik, tražim radi nepravilnosti koje su se dogodile, radi kriminala koji se dogovorio, da se ponište kompletni izbori u Gradu Zenica – kazao je Kasumović.

  Prestalo stanje nesreće u Novom Travniku

Radi se, naveo je, o “produženom krivičnom djelu koje radi SDA i njihovi puleni” te je kako su i za Lokalne izbore 2020. godine “obučavali predsjednike biračkih odbora iz SDA”. SDA je, ocjenjuje Kasumović, “ponovo osramotila Zenicu, jer u tom gradu nisu otvorene 32 vreće s glasačkim listićima”.

-BHI insistira i zabranjuje bilo kakvo otvaranje vreća. Tražimo hitno, po osnovu Schmidtovih mjera, po osnovu zakona ove države, a ne vjerujući MUP-u ZDK-a, da se hitno angažuje Federalna uprava policije ili SIPA i državno tužilaštvo – kazao je Kasumović.

Saopćio je kako upravo pred pres-konferenciju svoju sjednicu održava i GiK Zenica koja će podnijeti krivičnu prijavu protiv Meše Šaćirovića.    

BHI-KF je na proteklim izborima, prema nepotpunim i nepotvrđenim preliminarnim rezultatima, osvojila mandate za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona te jedan mandat za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, a na pragu su osvajanja i mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU