2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  KBZ: Obavijest za inzulinske pumpe

  ()

  U prvoj sedmici jula nakon petodnevne edukacije zavrseno je postavljanje inzulinskih pumpi drugoj skupini djece dijabeticara koja su prema datim kriterijima bili kandidati za ovu vrstu terapijske sheme, stoji u saoćenju iz JU Kantonalna bolnica Zenica koje prenosimo u cijelosti.

  Ujedno je obavljena i tromjesecna kotrola glikoliziranog hemoglobina A1c za prethodnih troje djece kao pokazatelja reguliranosti dijabetesa. Svi roditelji su prošli kroz sistematicnu i kvalitetnu edukaciju provedenu hospitalno od strane dijabetoloskog tima Odjela pedijatrije KBZ. Prva skupina od troje djece nakon tri mjeseca ima odllcne rezultate mjerene HbA1c pokazateljem ali jos i vise općim zadovoljstvom djece, manjim brojem aplikacija i velikom motiviranošću i djece i roditelja da rezultati reguliranosti bolesti budu jos bolji. Svih 5 pumpi je postavljeno djeci sa podrucja Ze-Do kantona iz općina Zenica, Zavidovici, Kakanj prema kriterijima iz Pravilnika o medicinskim pomagalima.

  Za 2019 godinu do rebalansa budžeta planirano je 5 pumpi koje su i postavljene kao i finansiranje setova za 2 inzulinske pumpe koje ce prema istim kriterijima propisanim Pravilnikom o medicinskim pomagalima iz 2018 godine kandidati za pumpe moći sami nabaviti što jos uvijek nije realizirano. Nadamo se da ćemo rebalansom budzeta ZZOZDK moći jos jedan broj djece prevesti na terapiju inzulinskom pumpom u ovoj godini te da će planirana sredstva za inzulinske pumpe i prateće setove u iducoj godini biti znatno veca.

  Djeca dijabetičari ovisna o inzulinu sa podrucja Ze-Do kantona do 18 godina se kontroliraju u Savjetovalištu za dijabetes Odjela pedijatrije, svi su na višekratnim dnevnim dozama inzulinskih analoga i uz veliki trud roditelja, djece i dijabetoloskog tima su u prosjeku jako dobro regulirani. lpak inzulinske pumpe daju jednom broju djece šansu za bolju reguliranost ,dizanje kvaliteta zivota i odlaganje hronicnih komplikacija te je potreba za većim brojem inzulinskih pumpi opravdana.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO