0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Koji joj je pravi naziv? Ovo je sprava sa preko 100 imena!

Trenutno postoji više od 100 nezvaničnih izraza, između ostalog to su muhac, muhalica, tepalica, muholovac, muhocid, satrimuha…

Lingvista Vlado Đukanović otkriva da on lično, ovaj predmet zove tepalica, ali da to svakako nije zvaničan, književni izraz.

Za ovaj predmet, kao i za gomilu drugih sitnih predmeta, ne postoji pravilan naziv. Ljudi imaju ideju da je sve propisano, ali postoje mnogi izrazi koji još nisu standardizovani. Ja kažem tepalica, najviše iz šale, ali to zaista zvuči kao izraz potekao sa juga Srbije. Naravno, ovaj izraz niko nikada neće staviti u riječnik, jer su za to potrebne različite provere i potvrde izvora – kaže za Vlado Đukanović.

Nema potrebe da se sve imenuje i kada ovaj predmet nekome treba, on upotrebi izraz koji mu je najbliži, kaže sagovornik.

Najlogičnije je upotrijebiti izraz muholovac. Ipak, to je bogatstvo dijalekata i ako ne budemo cijenili pokrajinske riječi, onda može da nam promakne na desetine hiljada riječi, čitavo bogatstvo jezika – kaže lingvista.
Osim toga, zvanični nazivi za pojedine predmete često su “potisnuti”, jer se mjesta ustupaju odomaćenim izrazima. To je slučaj sa šporetom ili mašinom za veš.

  (FOTO) Pogledajte Božićna stabla napravljena od praznih vinskih flaša

Donedavno, na svakom uputstvu za ove kućne aparate pisalo je “štednjak” i “mašina za veš”. Pošto te izraze gotovo da niko nije koristio, u posljednje vrijeme sve manje se zvanično upotrebljavaju. Samo u kuhinji postoje mnoge sitne stvari za koje se ne koriste zvanični nazivi, kao što je mesorećnica, odnosno mašina za sječenje mesa. I recimo, kako se zove posuda u kojoj se cijede tanjiri nakon pranja? Nije poenta da li postoji riječ, nego koliko je upotrebljavamo – kaže Đukanović.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU