0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Kukić: Nije normalno da BiH ima najveći broj privatnih univerziteta u okruženju

Institucionalna akreditacija bez aktreditacije i studijskih programa nije dovršen proces akreditacije – istakao je u izjavi za medije nakon današnje 4. sjednice Skupštine Rektorske konfrencije/zbora javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, održane u Zenici, novi direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enes Hašić.

On je rektorima i predstavnicima osam bh. javnih univerziteta prezentirao Informaciju o procesu institucionalne akreditacije i akreditacije studijskih programa te je tom prilikom istakao kako je problem akreditacija studijskih programa vrlo važan dio akreditacije. Podvukao je i kako taj proces, objektivno, kasni u BiH.

– U tim smo procesima tek na početku, a imamo više od 2.000 studijskih programa koje je potrebno akreditirati. Potrebno nam je i zbog učešća u različitim projektima i, naravno, zbog valjanosti i validnosti naših diploma. U tom sam smislu naglasio da Agencija, nakon perioda zastoja u njenom radu koji je trajao skoro više od dvije godine, kreće u intenzivniju aktivnost i normativno reguliranje tog odnosa te, praktično, realizaciju akreditacije studijskih programa, po modelima koji su usvojeni odlukom o kriterijima i standardima za akreditaciju iz 2016. godine – najavio je Hašić, koji je napomenuo kako su ti kriteriji i standardi “nedovoljno razrađeni”.

Svaka će visokoškolska ustanova, podvlači, prema svojim potrbama definirati da li će ići sa pojedinačnom akreditacijom studijskih programa; da li će objediniti više studijskih programa u odgovarajući klaster pa ih zajednički akreditirati ili će izabrati model pojedinačne akreditacije, uz institucionalnu akreditaciju, odnosno reakreditaciju.

– Očekujem i puno angažovanje nadležnih obrazovnih vlasti, jer imamo 12 obrazovnih vlasti na nivou BiH od kojih, teoretski, svaka može da predvidi drugi model i akreditacije i druge uslove. A to je ono što stvara različitost na ovim prostorima, a ta različitost – kroz proces dijaloga, dogovora, kompromisa, mora biti svedena na najmanju moguću mjeru – ističe Hašić.

  Čudo neviđeno: Krenuo kineski 5G pametni voz koji bez mašinovođe juri 350 km/h (VIDEO)

Podsjeća kako je visoko obrazovanje zakonski definisano kao oblast “od posebnog interesa za BiH” pa, ako se želi zadržati mlade ljude u BiH i imati kvalitetno obrazovanje, svi zajedno i “svako iz svog ugla i svojih nadležnosti, treba da činimo da nam obrazovanje bude na onim pozicijama koje, objektivno, zaslužuje i koje su društvu potrebni”.

Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Elvir Zlomušica istakao je kako su zadovoljni optimizmom koji je iskazao direktor Hašić te najavom da će do septembra ili oktobra ove godine znati po kojem će modelu, koji će eksperti te ko će odlučivati o procesu akreditacije.

Zaključili su, ističe, da su zadovoljni i na koji su način u kombinovanom modelu izvođenja nastave zbog pandemije koronavirusa bh. javni univerziteti uspjeli da “izvuku” nastavni proces.

– Naravno, to nije ono najbolje što može od javnih univerziteta, ali takva je situacija bila i na drugim visokoškolskim ustanovama i u Evropi i okruženju. Svaku smo rektorsku konferenciju posvetili studentima koji dolaze iz područja biomedicinskih nauka, odnosno onih koji trebaju obavljati stručnu praksu. To je veoma kompleksan problem, ali smo nekako uspjeli da se “iščupamo” i donekle to ublažimo u zadnjim sedmicama maja, odnosno juna – kazao je Zlomušica.

Aktuelni rektor UNZE-a i dosadašnji predsjedavajući RK/ZBiH Damir Kukić istakao je kako su na današnjem zasjedanju konstatirali da BiH, s obzirom na broj stanovnika, ima najveći broj privatnih univerziteta u okruženju.

  Anela Zorlak osnovala prvo Genetičko savjetovalište u BiH

– Dakle, više nego i u Republici Srbiji. Naravno da to nije logično. Ono na čemu treba raditi RZ/KBiH i Agencija za visoko obrazovanje, ali ne samo oni, nego i svi drugi partneri koji su uključeni u taj proces, je da povećamo kriterije i standarde te da ih uskladimo sa evropskim mjerilima. U toj situaciji i u takvoj konkurenciji – univerziteti koji to ne zadovoljavaju, oni će i otpadati. To je jedino rješenje – kazao je Kukić.

Podsjetio je kako u BiH ima osam javnih i više od 30 privatnih univerziteta te da bi u budućnosti svoje mjesto u RK/ZBiH trebali naći i predstavnici privatnih univerziteta. Međutim, s obzirom na to da se odluke na sjednicama RK/ZBiH donose konsenzusom, prije toga, podvlači Kukić, treba razlučiti i vidjeti kako postići njihovu reprezentativnost.

On je danas posljednji put predsjedavao Skupštinom RK/ZBiH, jer će 11. jula funkciju rektora UNZE-a prepustiti prof. dr. Jusufu Durakoviću.

Duraković će, samim tim, do kraja ove godine predsjedavati i Skupštinom RK/ZBiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU