REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Na našu sreću, trend nošenja patika i odijela nastavlja se i ove godine.

Može se slobodno reći da je to jedan od najboljih modnih trendova koji se mogao dogoditi muškom polu.

Nekada je bilo prosto nezamislivo spojiti udobnu obuću i eleganciju. Cipele su bile neizostavni deo formalne kombinacije, i najčešće ne toliko udobne. Uz to, obično su čamele u cipelaru do sljedećeg venčanja ili drugog veselja. Međutim, danas je potpuno prihvatlljivo, i čak šta više vrlo atraktivno, obući cipele i odijelo. Naravno, i tu postoje odrijeđena pravila. Neka treba uvijek poštovati, a oni smeliji mogu poneko i prekršiti. Stoga, evo kako da iskombinujete udobnost i modu na najbolji mogući način.

Kupite odgovarajuće patike
Patike debelog đona koje nosite u teretani ili tokom trčanja ni u kom slučaju ne obuvajte uz sako i pantalone. Pa čak, ni uz farmerke. Razlog? Bit ćete očigledan primjer nekoga ko je pokušao da izgleda moderno, i potpuno omašio u tome. Ostavite džordanke za basket na svoje mjesto, i u slučaju da već nemate, krenite u potragu za novim patikama. Danas postoji toliko širok izbor najraznovrsnijih modjela koji se mogu pogledati i onlajn, da uopće nećete imati problem naći jedne baš po Vašoj mjeri.

Trebaju Vam jednobojne patike (uglavnom su bijele ili sive, ali mogu i crne, ili neka druga boja). Đon treba biti ravan i jednobojan, takođe, a dizajn moderan. Na kraju krajeva, uvijek možete upitati i prodavca za savjet – ove godine se prodalo na tone sličnih modjela. Mogu biti od prevrnute kože, sjajne glatke kože, ili od uobičajenih materijala. I još jedan savjet:kao što niste štedjeli na elegantim cipelama, nemojte ni na patikama. Kvalitet se ipak vidi, a i svakako ćete nositi ove patike i bez odijela.

Klasika za početnike

Možda je prethodni savjet bio prilično iscrpan, ali ipak se sve vrti oko obuće u ovoj kombinaciji, zar ne? U sledjećem primjeru ćemo se pozabaviti odjelom. Složićete se da ne ide baš svako odjelo uz patike. Kroj treba biti moderan – što bi značilo, uže nogavice. Sako takođe treba pratiti liniju tijela. Za početak, držite se proverenih boja: plavo ili crno odijelo, i bijela košulja. U tom slučaju, patike mogu biti bijele ili crne.

Maslinasto zelena ili svetlo braon odijela takođe deluju vrlo atraktivno i svedeno. Uz to, kada imate jednostavnu kombinaciju boja što se tiče odijela i patika, možete se čak i odlučiti da reskirate i obučete košulju sa nekim dezenom.

Za hladnije dane

Istina, ljeto još uvijek traje, ali evo još jednog prijedloga da izgledate trendi i u jesen. Na primjer, ako već imate plavo odijelo, bijelu košulju i patike, možete ispod njega obući sivi džemper. Od tankog konca, razumije se. Prijednost ove kombinacije je i u tome što je vrlo vjerovatno da će je većina muškaraca previdjeti. Prema tome, bićete originalni i zapaženi. Naravno, sako nije neophodan u ovom slučaju.

Čarape ili ne, pitanje je sad

Sem ukoliko se ne radi o šorcevima i tri četvrt pantalonama, muški rod baš i nije naviknut da nosi pantalone koje su kraćeg kroja, ali to je ono što se očekuje ukoliko oblačite odijelo i patike. Dok za klasičnu eleganciju važi pravilo da nogavice treba da dosežu do pertli na cipelama, i da se čarape uošte ne vide dok hodate, ovde imamo potpuno suprotnu situaciju. Apsolutno je poželjno da su pantalone kraće i da se patike vide cijele. Čak šta više, neki blogovi prjedlažu da se čarape uopšte ne nose, ali mi radije sugeriramo da obujete par plitkih čarapa koje neće viriti iz patika. Složićete se da je to i udobnija, i bezbednija varijanta.

Pravila su tu da se ruše

Ukoliko volite biti u centru pažnje i igranje na sigurno prosto nije Vaš životni, pa svakako ni modni stil, onda i za to postoji rešenje. Izgledaćete kul i upadljivo, i ovu otkačenu kombinaciju možete nositi čak i na svom venčanju. Zašto da ne? Reč je, naravno, o starom dobrom klasiku među patikama – legendarnim starkama. Da li ćete se odlučiti za one od klasičnog materijala u crnoj, crvenoj, ili nekoj drugoj boji, ili pak dati prijednost novijim modelima od sjajne kože, jedno je sigurno – te patike su oličenje Vašeg avanturističkog i buntovnog duha. Uz to, ako ih još uparite sa čarapama živih boja, to će biti pun pogodak! Uostalom, ako može kanadski premijer, što ne biste mogli i Vi?

Doduše, par napomena. Ukoliko se odlučite za ovu kombinaciju, imajte na umu da je odijelo i dalje svedeno i svečano. Takođe, patike bi trebalo da budu plići model – nikako duboki. Čarape mogu biti „šašavog“ dezena, ali nemojte nositi čarape sa žutim patkicama kao navedeni gospodin ukoliko nijeste spremni da iznesete tu kombinaciju. Neke sa motivom Ratova zvijezda bit će sasvim dovoljne, na primjer.

Kao što ste vidjeli, nije toliko teško iskombinovati odijelo i patike. Krenite od klasičnog primjera, i kad se jednom priviknete, lako ćete mijenjati kombinaciju i dati joj lični pečat. Ono što je najbolje, imaćete još jedan udoban par obuće koji ćete nositi i van svečanih prilika.

Autor: Nikola Petrić

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o