Naslovnica Lifestyle Dijete za stolom upoznaje svijet

Dijete za stolom upoznaje svijet

PODIJELI

Djeca vole igru, oblike i boje. To bi trebalo iskoristiti u predškolskoj dobi pa da mališani upravo kroz igru, boje i oblike (najviše voća i povrća) upoznaju svijet.

oglasi

Dijete bi trebalo uključili u sve faze ishrane: od kupovine, čuvanja, do pripreme hrane. U supermarketu odmah idite na odjeljenje s voće i povrćem, istražujte male i velike jabuke, male i velike mrkve i razgovarajte o ukusima.

I kad se priprema jelo, neka djece u blizini. Čak i trogodišnjaci mogu istresti salatu u zdjelu ili iscijediti isječen limun. Dijete tako odjednom postaje „važno“.

Naučno je dokazano da smo gotovo sve što volimo jesti kao odrasli naučili kao dijete. Zato kada dijete jede nešto i vi to jedite jer ćete mu tako pokazati je to dobro i zdravo. Djeca najbolje uče ugledajući se na mamu ili tatu.

Potrudite se da ishrana djece predškolaca bude nutritivno vrijedna, a količine će dijete lako prilagoditi uzrastu i potrebama. Pa šta ponuditi predškolcima?

Mlijeko, sir, meso…

Najbolje mlijeko za predškolce je ono obogaćeno vitaminima A i D. Djeci ovog uzrasta najviše treba kalcija za kosti i zube, a mlijeko i mliječni proizvodi su prvi koji ovo obezbjeđuju.

Dajte djeci jogurt, može i voćni, kiselo mlijeko, sir. Izbjegavajte topljeni sir jer je pun aditiva. Umjesto njega ponudite mladi sir ili svježi sir koji osigurava maksimum kalcija bez soli, fosfata i drugih hemikalija.