blank

Evo zašto nikako ne bismo trebali bacati koru od lubenice u smeće

Pročitajte

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida,...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale...

Ima li što više osvježavajuće od rashlađene lubenice u sparno ljetno popodne?

Hladna, sočna, crvena ljetna poslastica ne samo da razoružava svojim okusom i lakoćom, već je i jako zdrava. I to cijela i šteta ako bacate njenu zeleno-biijelu koru. Kora se, naime, može upotrijebiti na razne načine, a nevjerovatno je dobra za zdravlje.

Kora od lubenice sadržava aminokiselinu citrulin, koja pomaže izdržljivost kod sportaša, a pomaže i stvaranju arginina, druge aminokiseline koja je važna za zdravlje, a neki je ljudi nemaju dovoljno.

Naučnici istražuju mogu li ove dvije aminokiseline pomoći kod stanja povezanih s anemijom, zasad se to pokazuje odlično, stoga je šteta baciti koru od lubenice u smeće. Dakako da je možete nasjeckati na kockice i pomiješati s kockicama mesa lubenice – smanjit će slatkoću i još bolje vas hidratizirati.

Možete je usitniti i u blenderu kao jedan od sastojaka smoothieja, a donosimo vam i jedan prilično neobičan recept za ukiseljene kore lubenice. Oni koji su probali, kažu da imaju svježinu i teksturu kiselih krastavaca.

Ukiseljene kockice kore od lubenice

Skinite zeleni dio i svaki crveni dio s kore i nasjeckajte je na kockice. Pomiješajte tri kašičice soka od limuna ili limete u dvije litre vode i prelijte preko kockica kore, pazeći da je svaki dio prekriven tekućinom.

Pustite da odstoji četiri sata, a zatim pomiješajte začine po želji, osam šoljica šećera, litar bijelog sirćeta i litar vode, te prokuhajte.

Kad se ohladi, dodajte ocijeđene kockice kore, dobro zatvorite i ostavite da se ukiseli, najmanje šest sedmica.

Više s weba

Najnovije

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale hiljade članova porodica žrtava, prijatelja...

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u augustu, zatraženo povećanje kvote

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić...

U rijeci Sani kod Prijedora pronađeno beživotno tijelo žene

U koritu rijeke Sane u Prijedoru danas je pronađeno beživotno tijelo nepoznate ženske osobe - potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor

Možda vas zanima i ovo